БОЈАНА СТОЈАНОВИЋ ПАНТОВИЋ (Београд):


1. "ПИЛОТ ТРАМВАЈА", Јовица Аћин

("Лагуна")

2. "НЕМА ОАЗЕ", Бојан Савић Остојић

("Бесна кобила")

3. "ЧЕТИРИ КИШЕ", Љубица Арсић ("Лагуна")

4. "РУКЕ У РУКАМА", Ана Ристовић

("Архипелаг")

5. "ПЕСНИЧКИ СВЕТ ЕЗРЕ ПАУНДА", Мирко Магарашевић ("Академска књига")


Протекла година донела је велики број успешних дебитантских, али зрелих прозних и песничких остварења, са видним недостатком приповедних збирки. Исто се може рећи и за већ реномиране ауторе. Млађи песници чине све већи отклон од модернистичке парадигме, док се у прози осећа промена тематског регистра у правцу исповедне, лирске прозе и приповедања о телу, роду и језику, као и о посттрауматским ратним искуствима. Роман Ј. Аћина обнавља искуство потраге за идентитетом, границама и измештањем у различите просторе свог главног јунака који је учесник Великог рата. Песник и есејиста Б. С. Остојић, такође, као и Аћин, надахнут француским духом исписује свој луфтроман као специфичну одисеју шетача у потрази за Хандкеовом књигом током једног зимског београдског дана; Љ. Арсић кроз специфичну измену приповедних позиција такође твори специфичан медитерански лирски роман о одрастању и сећању; А. Ристовић у велеградским епифанијама свакодневице проговара о свету који је, изузев песника, остао без душе. Коначно, М. Магарашевић даје изванредну синтезу о кључном песнику светске авангарде Езри Паунду после вишегодишњег истраживања његове поетике.АЛЕКСАНДАР Б.ЛАКОВИЋ (Крагујевац):

1. "ПИЛОТ ТРАМВАЈА", Јовица Аћин

("Лагуна")

2. "ПОЕЗИЈА И СВЕТО", Јован Пејчић ("Неопрес")

3. BREAKING THE WAVES, Драган Бошковић

(НБ "Стефан Првовенчани")

4. "КОСОВСКЕ ЕЛЕГИЈЕ", Крстивоје Илић

(ЗД "Први српски устанак")

5. "КРХОТИНЕ ЛЕТА", Жарко Миленковић (НБ "Стефан Првовенчани")Реч-две о томе зашто је списак "Мешиних" лауреата вредносно изнад НИН-ових лауреата, дужи низ година, а нарочито последњих десетак?

Чуди да поједини чланови НИН-овог жирија, пет-шест лета уназад, бахато вређају романе који су конкурисали, а уредник жирија бахато и увредљиво се односи према "писму упозорења" одређеног броја књижевника. Значи ли то да је важније бити уредник или члан овог жирија, него његов лауреат.

Зато, награђени романи, у исто време, уништавају своју читаност и продају. Већина од њих, више није пожељан поклон за рођендан свом професору у пензији.

Знам, да у нас нема сваке године толико убедљивих романа, али није тачно да су сви добри писци и њихови романи награђени. За утеху им је "Мешина".

Идеја о равноправном учешћу већ награђених аутора није довољна. Оснивач мора све да учини да сачува НИН-ову награду уместо што је, очигледно је, намерно или не, уништава.


МЛАДЕН ВЕСКОВИЋ (Београд):


1. "ГОСПОДАР СВЕГА НАШЕГ", Нина Савчић

("Архипелаг")

2. "ЈЕСТЕ И БИЋЕ", Александар Југовић

("Вулкан")

3. "ЕТАПЕ НОЋИ", Милош Латиновић ("Вулкан")

4. "РОМАН О ПИЈАНСТВИМА", Игор Маројевић ("Лагуна")

5. "РУДИ", Немања Јовановић

("Партизанска књига")


Пет изабраних наслова показатељи су тематске и стилске разуђености савремене српске књижевности. Роман Н. Савчић духовит је и вишеслојан омаж књигама, читању и библиотеци као једином месту истинског спокоја. Роман А. Југовића непатетичан је и драмски изузетно дорађен исказ антрополошког песимизма који својом доследном оданошћу књижевности готово да нема пандана у текућој продукцији. Роман М. Латиновића игриво и маштовито описује догађаје и људе на простору Баната у претходна два века, до наших дана, показујући како један ограничен географски простор уметнички добро описан може постати универзални симбол. Роман И. Маројевића духовита је метафикција о писцима, писању и лутању у потрази за собом у којој овај аутор показује најбоље стране своје прозе: суптилну аутоиронију и способност повезивања личних судбина јуна са епохом. Најзад, други роман Н. Јовановића потврдио је таленат овога аутора који у неореалистичком, црнохуморном али и виталистичком маниру проналази зрнца светлости и смисла у свету који је одавно изгубио и равнотежу и сваки разуму доступан циљ.


ДРАГАН РАДОВИЋ (Лесковац):


1. "КОСОВСКЕ ЕЛЕГИЈЕ", Крстивоје Илић

(ЗБ "Први српски устанак")

2. "ПОЕЗИЈА И СВЕТО", Јован Пејчић ("Неопрес")

3. "ПЕСМЕ О МЛАДОСТИ", Ненад Грујичић

("Бранково коло")

4. "ИСПИТИВАЊЕ ПРИЧЕ", Милутин Костић (ауторско издање)

5. "ЛИРСКО КОПИЛЕ И БАБА-ТЕТКЕ", Биљана Миловановић Живак

(Центар за културу Пожаревац)


Аутентични глас К. Илића цветна је ниска емотивних, сетних али неповелих ластара што су се разбокорили на стаменој и истрајној вертикали српског духа који опстајава на Косову, али и у певању нашег песника. Књига Ј. Пејчића нуди читаоцима кратке осврте на духовну поезију значајних српских песника, од Светог Саве до Симовића, Бећковића, Слободана Ракитића... Н. Грујичић саздао је неку врсту песничког споменара на дане младости, на прилике и неприлике са којима се актер у књижевном животу Србије (делом и Југославије) сусретао у последњим деценијама минулог столећа. Осам прича модерног проседеа М. Костића, са обиљем аутобиографског, ослоњено је на читалачко искуство писца чија су лектира великани светске литературе. Приче, опточене есејизацијом, свежином израза и дубином мисли чине ову, графички пријемчиво опремљену књигу, вредним остварењем. Књига Б. М. Живак могла би се назвати и аутопоетичком, она у суштини то и јесте, али је песникиња, својим модерним, младалачким изразом релаксира и на својствен начин раслојава. У једном слоју ту је хуморни, ововремени дух и сленг, а у наредном је онај дубљи смисао, оно поетско понирање што тражи просторе духа који задиру у суштину.