У СЕНЦИ полемика око избора првог човека Народне библиотеке Србије, али и постављења Виктора Киша за в. д. директора Музеја савремене уметности, за јавност потпуно неприметно окончан је конкурс на коме се бирао нови руководилац Народног музеја. Одлуку о расписивању конкурса донео је Управни одбор прошле године, дан уочи Светог Николе, а у штампи је објављен 23. децембра. Пријавила су се само два кандидата, садашњи в. д. директора Бојана Борић Брешковић, класични филолог и магистар историје и Милан Парошки, политиколог и доктор политичких наука.

После допуне документације коју је од Парошког, иначе политички активног током деведесетих година прошлог века, тражио УО, оба кандидата су изнела своје програме 3. фебруара. Уз један уздржан глас УО је утврдио "да ће кандидат Бојана Борић Брешковић, ако јој буде поверена одговорна дужност директора Народног музеја, то поверење у потпуности оправдати и, у сарадњи са свим запосленим и уз подршку УО дати одлучујући допринос у имплементирању постављених стратешких циљева развоја, унапређењу рада и што видљивијем учешћу Народног музеја у културном животу Србије". Мишљење УО у коме је предност дата Бојани Борић Брешковић са седнице одржане 7. фебруара прослеђено је Министарству културе.

Уколико Министарство као свој предлог проследи Влади кандидатуру Бојане Борић Брешковић биће то њен трећи мандат на Тргу републике. Као прва жена која се нашла на челу најстарије и кровне музејске институције, за дирекора Народног музеја постављена је први пут 1996. и на том месту била до 2001. године. Остало је упамћено да је стална поставка морала привремено да буде уклоњена током НАТО бомбардовања, али да је Музеј у том периоду био активан, као и да је тада први пут иницирана реконструкција зграде. Обнова, која је пре њеног избора "каскала" годинама, завршена је у њеном другом мандату, започетом 2012. године. После свечаног отварања здања на Тргу републике, Влада је у два маха њено место на челу куће потврдила именовањем у в. д. директора.

Ово није први пут да се на конкурсу за директора Народног музеја појављује име Милана Парошког, који је за многе био изненађење с обзиром на то да га најшира публика, поред политичког ангажмана памти и по учешћу у ријалити програму "Фарма". Међутим, образовањем и радним искуством у Заводу за заштиту споменика културе Новог Сада испунио је тражене услове конкурса.

Фото М. Анђела


Како незванично сазнајемо, чланови УО очекивали су већи број кандидата за челно место ове културне институције. Иначе, у УО Народног музеја су Дарко Танасковић (председник), Јелена Тодоровић, Зоран Ивановић, Игор Борозан, Миодраг Марковић, Бојан Поповић и Андреј Старовић.


Милан Парошки Фото Промо


ПРОЦЕДУРА У МИНИСТАРСТВУ

У МИНИСТАРСТВУ културе и информисања јуче је "Новостима" потврђено да су примили предлог УО Народног музеја са конкурса за избор директора, на коме су кандидати Бојана Борић Брешковић и Милан Парошки. Како нам је речено, предлог је дат на даљи поступак који је у току, а након окончања предвиђене и уобичајене процедуре, Министарство ће образложени предлог упутити Влади.