НА вечни починак испраћен је Ранко Јововић (79), бард српског песништва, који је у полувековном стваралаштву оставио неизбрисив траг у српској књижевности. У селу Косић код Даниловграда сабрали су се колеге песници, пријатељи, комшије.


Његовим сенима поклонио се митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је са свештенством служио опело, као и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Одлазак бунтовника: У Подгорици преминуо песник Ранко Јововић


- Блажен је овај пут нашег Ранка. Имао сам ту радост да га ових дана посетим и осетим његово страдање, али и радост коју је у себи носио. Страдање његово започело је од малих ногу, од погибије његовог оца Милоша у братоубилачком сукобу. То га је пратило цео живот. Носио је рану свога оца који ће га пригрлити у наручју, али и рану свог народа која оста незацељена - казао је митрополит Амфилохије, осврнувши се на догађања у Црној Гори и литијама. - Очекивао је Ранко ово буђење народа. Веровао је да ће се пробудити вера у народу, обновити братска љубав и слога. Певао је о слободи и о страдању. То је суштина његове поезије која је прожимана љубављу према родитељском дому. Ранко је био гоњен и прогоњен, али неустрашив, нагласио је владика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Песник Ранко Јововић добитник књижевне награде „Извиискра Његошева“ (ВИДЕО)

Потом се од песника опростио колега и пријатељ по перу Будимир Дубак, са којим је кроз живот делио добро и зло.

- Са Стеваном Раичковићем, Браном Петровићем и другима проводио си живот и ушао на велика врата српске књижевности. Говорио си да је смрт велика тајна, али си веровао у васкрсење Господа Исуса Христа. Цело твоје дело писано је знојем, крвљу и сузама. Измирио си се са свима. И гонитељима си опростио. Волео си српски народ, слободу, личну и рода којем си припадао - рекао је Дубак.

За све што је Ранко Јововић урадио за српски народ, српски језик, српску ћирилицу, српску књижевност захвалио је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић.