Тајни избор управника: Новости дошле до мистериозног образложења кандидата са конкурса за првог човека Народне библиотеке

Д.Богутовић - Д.Матовић

10. 02. 2020. у 10:00

Тајни избор управника: Новости дошле до мистериозног образложења кандидата са конкурса за првог човека Народне библиотеке

Народна библиотека Србије,Фото З. Јовановић

Како је од шесторо кандидата, Вук Вукићевић предложен Влади као најбоље решење

КАКО смо незванично сазнали, Министарство културе и информисања је усвојило предлог Управног одбора Народне библиотеке Србије да се за управника ове националне институције именује Вук Вукићевић, садашњи директор Завода за проучавање културног развитка. Мишљење је прослеђено Влади Србије, чија реч је последња у овој процедури.

Одлука чланова УО, која је донета једногласно и прослеђена министарству, већ неколико дана је под велом тајне, из непознатих разлога. "Новости" су дошле у посед тог "мистериозног списа".

А у њему пише да је Управни одбор обавио разговоре са шесторо кандидата, међу којима је и Вукићевић, а остали су: Ласло Блашковић, Дејан Ристић, Јасмина Ахметагић, Милорад Вучковић и Ненад Кебара.

Констатовано је да је Јасмина Ахметагић, познати књижевни критичар, успешно обављала више различитих послова у Народној билиотеци, на неколико факултета и у Институту за српску културу у Лепосавићу. УО је, међутим, закључио да квалитет њеног искуства на пословима руковођења у култури, "и као формално прихватљив, није на одговарајућем нивоу", због чега је и дисквалификована.

Досадашњи управник НБС, Ласло Блашковић понудио је одржив програм за наредни четворогодишњи период, у коме, међутим, "недостаје конкретна визија рада саме библиотеке". Притом, како су оценили чланови УО, програм рада је написан "есејистичким и слободним стилом, а не одговарајућим функционалним стилом". УО сматра да НБС током његовог четворогодишњег мандата није на свим нивоима функционисала на одговарајући начин.

За Милорада Вучковића, иначе пензионера, оцењено је да поседује вишегодишње радно искуство у руковођењу секторима националне библиотеке и да је његов програм амбициозан. Међутим, УО изражава сумњу да су неке његове идеје реалне и остварљиве и закључује да је његов програм "више посвећен стручном и организационом раду, а много мање мисији НБС у културном животу Србије".

Доктор књижевних наука, писац и приватни издавач Ненад Кебара, нема одговарајуће искуство на пословима руковођења у култури, а његов програм рада, усмени експозе и разговор са члновима УО оцењени су као неприхватљив иза избор управника. Историчар и преводилац, др Дејан Ристић био је извесно време на челу НБС, али документација о руковођењу у култури коју је приложио, сматра УО, није на одговарајућем нивоу, иако је формално прихватљива. Закључено је да, иако, је руководио бројним комисијама, нема тражене четири године радног искуства на челним позицијама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хандке није пристао да Србија буде крива за све: Ново, ексклузивно издање компаније "Новости", од сутра у продаји


Према оцени УО, др Вук Вукићевић је понудио "озбиљан програм рада и успешно га образложио". Констатовано је да се бавио различитим облицима комуникације и да је обављао различите послове у култури: саветник министра културе, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије, наставник на Рачунарском факултету, уредник у издавачким кућама.

- Мада његово стручно образовање и досадашња делатност нису примарно везани за књижевност и библиотекарство, ипак, ако се сви елементи његовог досадашњег рада узму у обзир, кандидат може водити НБС у наредном четворогодишњем периоду - закључио је УО.


Вук Вукићевић, Фото Фејсбук

ИЗ ДРУГОГ ПОКУШАЈАУПРАВНИМ одбором библиотеке председава др Вељко Брборић. Чланови су Драгана Грујић, Драгана Типсаревић, Мирјана Станишић и Александар Јовановић. Ова конкурска процедура је, иначе, спорведена после неуспешног првог покушаја да се изабере управник НБС, прошлог априла.


ЗАКЉУЧНО МИШЉЕЊЕ

У ЗАКЉУЧНОМ мишљењу УО изнето је да три кандидата испуњавају услове - Вучковић, Блашковић и Вукићевић. За преостала три - Ахметагић, Ристић и Кебара - истичу да немају потребно искуство у руковођењу у култури.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Bre

10.02.2020. 10:58

Ха, ха, ха! Јесу ли деца са ПИСА теста писала ове редове?

pitanje za uo

10.02.2020. 18:27

A kako ste računali staž na rukovodećim mestima u kulturi. Proizvoljno ili?

javnost

10.02.2020. 18:35

Haha, pa Ristić je ubedljivo najbolji, a ovima smeta i kičma i znanje. Konkurs treba oboriti.

Kosmajac

11.02.2020. 14:05

Prvo se izbori poništavaju i odugovlače, a onda se na brzinu, preko noći i kolena donose odluke. Panika u kulturi.

kultura

12.02.2020. 18:33

Kao i svuda izabrali su najboljeg, najkompetentnijeg, najiskusnijeg, moralnu gromadu itd. Nikada u istoriji Srbija nije imala više najboljih ljudi na najodgovornijm mestima ... u svemu. Idem da se ... da proslavim...