Део стручне јавности стао иза одлуке 18 домаћих писаца: Подршка бојкоту Нинове награде

Д. Б. М.

недеља, 02. 02. 2020. у 13:30

Део стручне јавности стао иза одлуке 18 домаћих писаца: Подршка бојкоту Нинове награде

Игор Перишић

Перишић: Жири би да прописује нови културни образац

"НИНОВА" награда за роман године недавно је уручена Саши Илићу за роман "Пас и контрабас", али се страсти у књижевним круговима још не стишавају. Протестима 18 писаца који су одлучили да неће слати своје романе за ово књижевно признање због "нестручности жирија" придружио се и известан број академика, доктора наука, магистара и професора књижевности.

Као што је јавности познато, неколико дана пре доделе ове награде, писци, међу којима су и Миро Вуксановић, Владимир Табашевић, Мухарем Баздуљ, Владимир Кецмановић, Емир Кустурица и Дејан Стојиљковић, упутили су отворено писмо. У њему од својих издавача траже да њихова дела више не пријављују за "Нинову" награду и позивају на њен бојкот, јер је, како тврде, изгубила смисао. У заједничком писму каже се и да би било најпоштеније да одлуку о најбољем роману донесу критичари који систематски прате савремени домаћи роман. А према њиховом мишљењу, овогодишњи жири, у саставу Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић, није испунио те услове. Писцима се сад придружило још 22 стручњака из области књижевности.

- Подржавам право писаца да бојкотују награду за коју се унапред знао добитник - каже др Игор Перишић за "Новости". - Ове године жири је састављен тако да у њему нема ниједног члана коме је примарна вокација књижевна критика, или проучавање савремене српске књижевности, и то га чини некомпетентним "у пакету". Поврх свега, тај и такав жири осетио се моћним да ждановистички прописује нови културни образац, тако да мислим да ће ускоро бити потребно да се формира и неки нови Одбор за одбрану слободе уметничког изражавања.

Слично мишљење деле и други потписници подршке писцима који се противе начину доделе донедавно најугледније књижевне награде. То су: проф. др Александар Јовановић, проф. др Горан Максимовић, доц. др Горан Радоњић, проф. др Горана Раичевић, др Јана Алексић, проф. др Јелена Пилиповић, академик Јован Делић, мр Јован Пејчић, мр Драгана Бошковић, др Борис Булатовић, проф. др Леон Коjен, проф. др Лидија Томић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Миливој Ненин, академик Милосав Тешић, др Наташа Анђелковић, проф. др Небојша Лазић, проф. др Петар Пијановић, др Светлана Шеатовић, др Слађана Илић и проф. др Слађана Јаћимовић.

Наташа Анђелковић

- С обзиром на јавни значај "Нинове" награде у нашем друштву и на основне пропозиције ове награде, велики проблем представља сазив овогодишњег жирија. У њему нема чланова којима је књижевна критика основна вокација, а већина нема ни формално образовање које би им омогућило сагледавање и разумевање целине кретања и развоја српске књижевнисти - сматра др Наташа Анђелковић. - Одсуство стручности жирија елиминисало је читаву средњу генерацију етаблираних писаца који су неприхватљиви само због тога што не пропагирају теме које задовољавају њихов интересни хоризонт, а то је неојугословенство, афирмација региона...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Мира

02.02.2020. 15:05

Честитам писцу Марку Крстићу на његовом роману "Мундо либре". Након што сам тог господина - по чистоти говора и мисли, и по појави (у квалитетној емисији "Пресинг") први пут чула и видела, купила сам његово дело, и одмах га прочитала. (Читам много; уз књигу на плачем често - сада јесам; пожелела сам да у својој 70. години обучем мајицу са Че Геваром). Честитам и осталим потписницима на њиховој одлуци и ставу који су нам обзнанили.

Рашо

02.02.2020. 15:12

Нису Немци купили тај медиј случајно а још мање да би он у Српској килтути неговао добро и доносио напредак, напрптив. Раније су нам убијали уметнике, рушили споменије, спаљивали књиге, ... а сада све раде на другачији начин али са истим циљем да Србима нанесу што више зла. У том циљу је жири и састављен такав какав јесте!