БИОГРАФСКИ филм "Тесла" Мајкла Алемереиде о великом српском научнику премијерно је приказан на "Санденс филм фестивалу", а критичари су пуни хвале за Итана Хоука, оцењујући да је одлично дочарао овог проналазача. Мада се фестивал затвара 2. фебруара, "Тесла" је већ добио награду Фондације Алфред П. Слоун.

Генија из Смиљана Хоук представља као друштвено неспретног човека, чије идеје и искрену намеру да побољша свет, нико не узима за озбиљно. Звезда "Твин Пикса" Кајл Меклахлан игра Теслиног супарника Томаса Едисона, Џим Гафиган његовог другог ривала Џорџа Вестингхауса, а у филму се појављују и две даме, славна глумица Сара Бернар (у тумачењу Ребеке Дајан) и као наратор Ева Морган (Ив Хјусон), ћерка чувеног бизнисмена и Теслиног мецене Џеј Пи Моргана.

Алмереидин филм, међутим, није класична биографија, већ шетња кроз прошлост и садашњост, показујући гледаоцима домете Теслиних изума, без којих је незамислив савремени свет. Док прича о догађајима из Теслиног живота, Ева Морган у рукама држи "мекбук", Едисон прича преко мобилног, а улицама језди електрични аутомобил "тесла".

- Никола Тесла је много популарнији данас него што је био када је умро, без динара, у њујоршком хотелу 1943. Он је био човек далеке будућности који је говорио о неограниченој, "чистој" енергији електромагнетних таласа у време када се струја добијала прерадом нафте и угља. Данас, кад температуре расту, Тесла је постао симбол "неспретног" спасиоца човечанства, симбол пропуштених прилика, научник кога су малтретирали и варали готово сви бизнисмени са којима је сарађивао, углавном припадници великих конгломерата - тврди Ејми Николсон, критичар "Варајетија".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сусрети варошких позоришта Србије: „Миливојев штап и шешир“ од 24. фебруара

Угледни "Холивуд рипортер" примећује да је Тесли у ранијој историји учињена неправда, али да је дошло време да се она исправи.

- Никола Тесла је сањао о свету у коме ми данас живимо - пише критичар овог магазина, и напомиње да Теслина скромност није имала шансе у борби са Едисоновом амбицијом и егом, али да је свет данас на Теслиној страни.

ПРВИ САЊАР

ГЛУМАЦ Итан Хоук и сам је признао да о српском научнику није знао много тога, изузимајући неке опште ствари и, наравно, ривалство са Едисоном.


Меклахлан као Едисон

- Откако је Илон Маск као знак свог дивљења своје електричне аутомобиле назвао "тесла" овај научник је постао много познатији широј јавности, али и даље, нажалост, недовољно. Јер, дугујемо му много тога, бежичну енергију, али и интернет. Тесла је био први сањар који је сањао ствари које су сада наша стварност - казао је Хоук.