АЗНАВУР, њим самим, односно "Азнавур, по Шарлу", гласио би на нашем језику назив филма приказаног у оквиру главног програма другог издања ДОК фестивала. Остварење о животу славног шансоњера снимио је - он сам, бележећи својом камером важне тренутке, места кроз која је пролазио, пријатеље и љубави. Редитељ Марк ди Доменико одлучио је да сакупи све те снимке и направи филм о свом пријатељу - Азнавоур бy Цхарлес.

- Шарловог сина Мишу познајем четврт века, а његовог оца сам први пут срео 1999. и од тада смо Шарл и ја провели много времена заједно, дружећи се и уживајући, ћаскајући о музици и филмовима у његовој кући у Прованси - прича редитељ Ди Доменико, који је са продуцентом филма, певачевим сином Мишом Азнавуром гост фестивала и Београда.

Ипак је дружење прерасло и у сарадњу са музичком звездом, јер је 2014. Марк снимио један концерт, после чега је почео да ради на снимању документарца о Шарлу за француску телевизију Арте.

- Тако смо опет проводили много времена заједно дружећи се и разговарајући, само сам га овога пута снимао - сећа се Марк. - При крају снимања тог документарца, Шарл ми је открио да је сам бележио свој живот камером и то деценијама, од 1947. до 1982. и да жели да објави те своје снимке. Било је ту четрдесет сати материјала који је требало прегледати, пробрати пре монтаже, у шта је Шарл био укључен све до свог одласка. Потом је Миша, са којим сам већ сарађивао на више продукција, преузео кормило.

А за све је "крива" Едит Пјаф, јер је управо она тих давних четрдесетих понудила Азнавуру камеру "пилар болекс", која је постала његова сапутница.


Миша Азнавур, Фото П. Милошевић

Редитељ и продуцент непрестано истичу да је ово Шарлов филм а не (само) филм о Шарлу - он је био иза камере, тако да је суштина у његовом начину гледања на свет, он представља самог себе и свој начин размишљања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сусрети варошких позоришта Србије: „Миливојев штап и шешир“ од 24. фебруара


- Ово није породични филм - додатно наглашава Миша, кога у филму има, по редитељевој рачуници "на мање од 20 секунди". - Ја сам рођен 1971, а тата је почео то да снима још четрдесетих, и не сећам га се из детињства толико са камером у рукама колико са фото-апаратом који је тада непрестано носио, имамо безброј снимака из тог доба. Филм обилује ексклузивним снимцима и открива људима какав је мој отац био ван сцене, показује радост живота коју је несебично делио са породицом и звездама попут Едит Пјаф. Радио сам за свог оца и доста тога попримио од њега, попут осећаја одговорности, али и авантуристичког духа који ме је и "довео" у Београд колима из Женеве и због ког волим да упознајем нове људе и културе.


Марк ди Доменико,Фото П. Милошевић

Миша Азнавур је уверен да ће и београдска публика препознати Шарлову особену емоцију, тај непоновљиви сентимент који је уносио у све што ради и захваљујући коме је освајао срца публике пишући о љубави на тако истинит начин.


МУЗИЧКИ ДОКУМЕНТАРЦИ

БИОГРАФСКИ документарци о животима музичара као што су Били Холидеј, Лучано Павароти, Сузи Кју, Керен Далтон, Били Вајман, обележиће како главни програм овогодишњег фестивала ДОК, тако и селекцију "Музичке приче" и сегмент "Ентер ДОК".