У препуној свечаној сали Удружења књижевника Србије данас је одржана Светосавска академија у славу и част првог архиепископа СПЦ, дипломате и књижевника.

Председник УКС Милован Витезовић због болести је био спречен да дође на скуп, па је прочитана његова поздравна беседа у којој се наводи:

- Дело Саве Немањића јесте крштеница српског народа, сведочанство о његовом историјском пунолетству, јемство како се подиже дедовина, његова тапија на српској земљи, доказ историје да је заувек изборио своје место на карти Европе и завет да му то место нико не сме и не може одузети. Његово дело јесте у низу оних дела византијских мудраца, учењака и књижевника, којима се премошћује епоха антике и епоха ренесансе и европској култури омогућава њена непрекидност. Сава је први српски потпис и тим именом се потписује читав његов народ. Памћен и слављен неколико векова, а заборављан и прећуткиван неколико деценија. Оправдано је слављен, неоправдано заборављен. Био је то покушај да се спречи вечна нит историје. Покушај очито није успео, веће и тачније адресе у историји немамо.

Прочитајте и: Umetnost fotografije: “Cirkus“ Dragana Marjanovića u "Bartseloni"

Проф. др Богољуб Шијаковић одржао је светосавску беседу и истакао:

- Враћање Светом Сави није архиварски гест неког традиционализма, није манифестација историографске културе, нити навика обичајне културе. Као личност која пројављује ванвременску димензију историје Свети Сава је увек наш савременик, и то онај који нам подарује идентитет који траје кроз историју. Као што је Мојсије свом народу донео закон са Свете горе Синајске, тако је Свети Сава свом народу донео Законоправило (1219. са Свете Горе Атонске) - да би тако моћ зауздао право, да би право саздао на темељима етике, а да би етику засновао на хришћанској вери. Тиме је хришћанске вредности и културу положио у темеље државе и културе српског народа.

Ђорђе Сибиновић

Светосавско "Благодарје" које се додељује за неговање српске књижевности и допринос у раду УКС, добили су: патријарх српски Иринеј (коме ће признање бити накнадно уручено), бачки епископ Иринеј, Прво београдско певачко друштво, Александар Б. Лаковић, Драган Марковић, Бранкица Нововић, Ђорђе Сибиновић, Гордана Пешаковић, Тања Шикић, Јелена Котевић, Саша Паунић, Гордана Крајачић, Јања Тодоровић, Маја Даниловић, Биљана Пашић, Александар Аврамовић, Културни центар "Пожаревац", "Јединство-Панорама" и часопис "Стиг". Признања је уручио Милош Јанковић, заменик председника УКС.

БОГАТ ПРОГРАМ

У БОГАТОМ и занимљивом програму учествовали су хор "Краљице Марије", Леонтина Вукомановић, Александра Станковић и Јелена Марјановић са дечјим хором ОШ "14. октобар", др Урош Дојчиновић, Тања Андријић, Сара Влајић, као и песници Бошко Сувајџић и Слађана Ристић, који су читали своје стихове посвећене Светом Сави.