Дани Фабра у Београду

В. В. С.

субота, 25. 01. 2020. у 06:36

Дани Фабра у Београду

Јан Фабр Фото И. Маринковић

Белгијски уметник представиће се изложбом, монодрамом и књигом

ПОЗНАТИ мултимедијални уметник Јан Фабр долази у Београд, а нашој публици ће се представити с неколико различитих пројеката.

У Народном музеју (од 21. фебруара до 5. априла) биће отворена изложба "Празник малих пријатеља", најављено је и извођење монодраме "Ноћни писац", као и разговор с уметником поводом треће књиге "Ноћног дневника" (1992-1993), на Сцени "Раша Плаовић" националног театра.

Иначе, овај белгијски уметник светског гласа пре три године отворио је 51. Битеф представом "Олимп: у славу култа трагедије" којом је у наредна двадесет четири часа (без паузе) у Сава центру држао пажњу позоришне публике. Фабр важи за једног од најиновативнијих и најсвестранијих стваралаца савремене уметничке сцене који успоставља везе "између различитих дисциплина, отвара нове путеве и могућности интерпретација у областима визуелних уметности, позоришта и књижевности".

Радови Јана Фабра излагани су на најзначајнијим међународним изложбама и у музејима, као што су Венецијански бијенале, Документа у Каселу, Бијенале у Сао Паулу, Лувр, Ермитаж. Да подсетимо, сарадња Јана Фабра са Културним центром Београда почела је 2011. године, уметниковим учешћем на 52. Октобарском салону радом I let myself drain (dwarf), инсталацијом у склопу које је била изложена слика Јована Поповића, "Портрет човека са фесом", из колекције Народног музеја. А Фабр је, поклањањем свог рада I am a one-man movement иницирао оснивање колекције "Октобарски салон", посредно утичући и на одлуке других уметника да следе његов пример.

Прочитајте и: ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

Кустос изложбе "Празник малих пријатеља" Јоана де Вос, открива да се бави темама које су га окупирале као младог визуелног уметника. Јер, "проучавајући свет инсеката, почео је да ствара сопствени митски универзум усредсређен на живот и смрт, лепоту и ужас, крхкост и насиље, смртност и вечност - крајности које важно место имају и у Фабровој позоришној уметности".

Представа "Олимп" отворила 51. Битеф Фото Н. Фифић

ПО МОТИВИМА "ДНЕВНИКА"

МОНОДРАМА "Ноћни писац" у режији Јана Фабра (а у извођењу Слободана Бештића, првака Народног позоришта), заправо је рађена по мотивима "Ноћног дневника". Гостовање се реализује на иницијативу Културног центра Београда, а у сарадњи са Народним позориштем у Београду и позоришном трупом Трублејн из Антверпена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације