НОВА Уредба Владе Србије о подстицајима за производњу аудио-визуелних дела у нашој земљи, коју је предложило Министарство привреде, ступила је на снагу 4. јануара ове године, са значајно измењеним предусловима, посебно у области ТВ и рекламне продукције. Како су "Новости" извештавале, уместо ранијих 100.000 евра по ТВ епизоди или по снимљеној реклами које је домаћи или страни продуцент морао да потроши да би му наша држава од тог износа вратила 25 одсто, сада мора да уложи три пута више. Односно, најмање 300.000 евра.

Толики буџет, према изјавама тек неколицине продуцената који су за наш лист хтели јавно да говоре, незамисливо је велики за домаће прилике, о чему сведоче чињенице да у досадашњој историји ТВ производње ниједна епизода неке серије, није коштала 300.000 евра, и да је њена просечна цена негде око 80.000-90.000 евра.

И мада нова уредба, како су истакли наши саговорници, дисквалификује и елиминише домаће ТВ и рекламне продуценте, отварајући ексклузивни простор да из српског буџета убудуће само странци добијају повраћај новца, занимљиво је ћутање оба главна "актера", којих се она директно тиче. О томе колико ће ова уредба заиста утицати на производњу и квалитет серија, и шта се све дугорочно "ваља" новим предусловом од 300.000 евра, упркос бројним покушајима "Новости", ипак, нису хтели да говоре како они већ потврђени продуценти дугогодишњих хит серијала, тако и они који се тек афирмишу.

Прочитајте и: ZBOGOM domaćim serijama: Nova uredba preti da uništi srpsku produkciju

За ћутање су се одлучили и надлежни, они који су уредбу предложили и који је реализују. После неколико дана и неколико званичних молби упућених Министарству привреде путем мејлова и телефонских разговора, ипак нисмо добили одговор на питање откуд 300.000 евра као предуслов за подстицај, ако је свима више него јасно да је он за наше прилике немогућа мисија.

Тако се у нашој јавности по ко зна који пут опет показало да је ћутање, из ових или оних разлога, ипак злато.

"Жигосани у рекету"

КРИВА АДРЕСА

ОДГОВОР смо покушали да добијемо и из сектора за креативну индустрију "Србија ствара", који по својој дефиницији иницира мере за измену правно-пословног и друштвеног окружења у Србији у циљу стварања бољих услова за креативно и уметничко стваралаштво. Ту су нам саопштили (после неколико дана "шетњи" коме из овог сектора треба да се обратимо), да смо на кривој адреси, и да нова уредба о подстицајима у филмској индустрији са њима нема никакве везе.