ПРЕМИЈЕРОМ необичног документарца Aznavour by Charles, причом о легендарном француском глумцу, композитору и певачу Шарлу Азнавуру, 29. јануара у "Комбанк дворани" свечано ће бити отворен други Међународни фестивал документарног филма ДОК#2.

Ова сага о једном од најславнијих уметника, који је обележио не само кинематографију, већ и француску и европску културу, започела је још давне 1948, када му је Едит Пјаф понудила камеру Пилар Болекс. Од тог тренутка, па све до 1982, ова камера је Азнавуру била најбољи пријатељ од кога се није одвајао, и који је забележио његов живот - снимао је своја путовања, дружења, пријатеље, љубави, дивне моменте, непријатне ситуације, и готово све занимљиве догађаје који су чинили његову свакидашњицу.

Славни Француз и рођени Парижанин јерменског порекла преминуо је 1. октобра 2018, у 95. години, а неколико месеци пре тога почео је да ради заједно са Марком де Домиником на целокупном материјалу који је снимао током готово четири деценије, и одлучио је да направи свој филм. Гости Београда биће редитељ Де Доминико, али и Азнавуров син Миша.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Подигла се халабука око "Нинове" награде: Књижевност у фокусу и под рефлекторима

Овај узбудљиви документарни запис подсетиће нашу публику на Азнавура који је 2003. био и ексклузивни гост Феста - захваљујући иницијативи редитеља Горана Паскаљевића (тадашњег председника Савета Феста), легендарни глумац свечано је отворио 31. "фестивал фестивала". Те године приказан је филм "Арарат" Атома Егојана, у којем је играо главну улогу, а уручен му је и Златни печат Кинотеке. Азнавур је током боравка у Београду, између осталог, посетио и тадашњи Сајам антиквитета у хотелу "Славија", и био је потпуно очаран једним пиротским ћилимом. Тај ћилим, како је у својим сећањима једном говорио Паскаљевић, красио је малу биоскопску салу у Азнавуровој кући у Паризу.

Поред саге о француском "Френку Синатри", до 2. фебруара, пред публиком фестивала ДОК#2, наћи ће се и други документарци иза којих стоје великани са једне или друге стране камере. У "Комбанк дворану" стиже ново остварење редитеља Абела Фераре "Кинооператер", потресна драма о џез икони Били Холидеј, у режији Џејмса Ерскина, потом филм оскаровца Рона Хауарда "Павароти" о легендарној оперској звезди. На репертоару је и документарац о Марадони, као и провокативно остварење "Слава Сатани" Пени Лејн, које говори о култу који слави све оно што се сматра лошим.

Дијего Армандо Марадона / Фото Промо

Фестивал ће и ове године представити селекцију дебитаната, ЕНТЕР ДОК, која ће бити такмичарског карактера. У селекцији ће се наћи једно југоносталгично остварење Ikea for YU редитељског дуа Марије Ратковић Видаковић и Дринке Радонић, мароканско остварење "Хлеб и Анђели" Рашида Бија, као и филм "Више од крви" редитељке Лорете ван дер Хорст.

Филм о Лучану Паваротију потписао оскаровац Рон Хауард / Фото Промо


"ТЕЖИНА ЛАНАЦА 3" НА ЗАТВАРАЊУ

ПРОГРАМ који бира гост селектор, под називом A LA CARTE, приказаће пет остварења, међу којима је и "Тежина ланаца 3" Бориса Малагурског, који ће затворити фестивал. У селекцији су "На ивици" Алисон Клајман, као и филм "Капитал у 21. веку", који представља адаптацију једне од најмоћнијих књига данашњице. Ту је и програм Музичке приче, са биографским документарцима о неким од највећих звезда, попут Џима Маршала, Сузи Кју, "Ролинг Стоунса".