ОВО је заседа, ова десета књига "Вековника", под називом "Барон и терор"... Очекивао би човек улазак у рутину, сигурицу; ништа од тог. Прича у којој Дакар, бесмртник, остаје без главе могла је бити сами звон челика и прштање искри у свим бојама змајевог репа, могла је бити море патетике, тиха плима мудрих мисли и вулканске ерупције грмећих величанствених начела; а није ништа од тог - много је, много више!

Овим речима је писац и стрип сценариста Драган Р. Филиповић испратио десети албум најдуговечнијег и најуспешнијег домаћег стрип серијала "Вековници", са којим аутор Марко Стојановић, чије неуморно прегалаштво умногоме даје нашој стрип-сцени на живости и "тежини", не престаје да ниже успехе. Други албум "Вековника" управо излази из штампе у Хрватској, у којој је прошле године објављен римејк првог албума, баш као и у Румунији и Северној Македонији, а у припреми су издања у Бугарској и Грчкој. Осим што је једини наш стрип-серијал који је направио такав искорак у региону, испраћен је и употпуњен и пратећим "Бескрвнима" те бројним изложбама што све, баш као и превођење приче о бесмртном Марку Краљевићу на друге језике, доприноси креирању већ култног статуса "Вековника" међу стрипофилима.

- Стојановићеви "Вековници" истрајавају у томе да померају границе домаћег стрипа, исто као што носећи аутор и заједнички садржалац приче - сценариста - бриљира у својим стилским бравурама - наводи стрип теоретичар Никола Драгомировић, истичући и да прича "Барон и терор" може да делује на читаоца независно, уједно се уклапајући у ширу целину. Он напомиње и да Стојановићева постмодерна реинтерпретација још једне од личности из светске културне баштине оставља простора за индивидуална тумачења, нова (и стара) питања - уз све оне чиниоце који од "Вековника" у целини стварају најважнији српски пројекат девете уметности у 21. веку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Портрети добрих и племенитих људи: У Суботици промоција "Мојих 80" Матије Бећковића

- Звучи грубо ако кажемо да у десетом броју "Вековника" убијају бајке, а колико је тек грубо ако кажемо да још мање штеде њихове јунаке. Вероватно најоригиналнији стрип серијал, идејно и стилски, крочи даље тако да би заправо једини лимит да и сам серијал не постане вековник било засићење маште Марка Стојановића - што у суштини значи да су бојазни сасвим излишне - речи су које је стрип теоретичар Сергеј Каров изрекао о албуму у коме је Маркову сценаристичку визију визуелизовало чак седам цртача.

У још "убитачнији" хвалоспев је своје импресије о јубиларној књизи сажео музичар Скај Виклер, који истиче да би "способност да се дође до решења на најбржи начин, али не науштрб квалитета, била једна од дефиниција генијалности", те додаје:

- Управо се то поново дешава са приповедачком вештином и визуелном магијом "Вековника" у албуму "Барон и терор". Као да су Тарантино, Гилијам и Ву заједно снимали овај филм!