Филмски фестивал у Гетеборгу, најзначајнија филмска смотра у Шведској, почиње вечерас, а српски филм, укључујући и српске мањинске копродукције, присутан је у више селекција и програмских целина фестивала.


Публика у Гетеборгу тако ће моћи да погледа нови дугометражни документтарни филм Младена Ковачевића "Срећан Божић".


Ово ће, након светске премијере овог филма на Међународном филмском фестивалу у Ротердаму, где су унапред распродате улазнице за све пројекције, бити нордијска премијера овог остварења.


Ковачевићев нови филм део је програмске целине Nordic Light.


Биће приказан и краткометражни анимирани филм "Светлост и сенке" искусног и цењеног аутора Растка Ћирића, а у питању је адаптација Гетеовог Фауста, у којој главни лик, због знања, страсти и власти, Ђаволу продаје своју сенку.


У програму фестивала у Гетебургу наћи ће се и две запажене а скорашње српске мањинске копродукције.


Реч је о другом дугометражном играном филму редитељке Иване Младеновић, Ивана Грозна, насталом у копродукцији Румуније и Србије.


Овај филм је награђен специјалним признањем на цењеном Филмском фестивалу у Локарну, а на Загреб Филм Фестивалу је овенчан главним фестивалским одличјем.


Ту је и вишеструко награђивано играно-документарно остварење "Дневник Диане Будисављевић" редитељке Дане Будисављевић, иначе, копродукција Хрватске, Словеније и Србије.


Апсолутни победник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања, истинита је прича о држављанки аустријског порекла удатој за лекара православне вероисповести у Загребу, која је за време Другог светског рата, сигурне смрти спасила више од 10.000 српске деце из НДХ логора.


Прочитајте још: Српски филмови на фестивалу у Ротердаму (ВИДЕО)


Филм се у Гетеборгу приказује у програму Five Continents.


Сва четири поменута филма настала су уз подршку и Филмског центра Србије, а 43. Филмски фестивал у Гетеборгу ће ове године трајати све до 3. фебруара.