Хаос у нама и око нас: У ЈДП премијерно извођење представе Маму му ј... ко је први почео

В. Стругар

петак, 24. 01. 2020. у 18:49

Хаос у нама и око нас: У ЈДП премијерно извођење представе Маму му ј... ко је први почео

Јасна Ђуричић и Мики Манојловић / Фото промо

Прва премијера у овој години на сцени Југословенског драмског биће култни комад Дејана Дуковског у понедељак, 27. јануара, на Сцени "Љуба Тадић". Шест младих глумаца и велика четворка у режији Унковског

ПРВА премијера у овој календарској години на сцени Југословенског драмског биће култни комад Дејана Дуковског у редитељском читању Слободана Унковског: "Маму му јебем ко је први почео" на репертоару је у понедељак, 27. јануара, на Сцени "Љуба Тадић".

То је и јубиларна, десета, режија Унковског у ЈДП, а са писцем је у истом театру први пут "укрстио копља" још пре четврт века, у једној од најзначајнијих представа у историји куће, "Буре барута".

- Често се на Балкану дешава да писци ураде најбоље ствари у раној младости. Ова драма је стара тридесетак година и својевремено је у режији мог студента (Александра Поповског) добила награду на Битефу. Текст је комплексан и тежак за рад, па се скупила екипа с намером да ухвати неизговорљиви хаос који нас окружује у десетак наизглед неповезаних сцена, чије су заједничке теме љубав, губитак, насиље и све остало што је пореметило наш нормални живот - истиче Слободан Унковски. - Направили смо нешто провокативно, дубоко емотивно за гледање и разумевање.

Како додаје редитељ, у ансамблу је окупио шест младих глумаца и, наравно, велику глумачку четворку, Микија Манојловића, Бранислава Лечића, Мирјану Карановић и Јасну Ђуричић, с којом већ годинама прижељкује да ради.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Седам деценија Кинотеке: Камере Мике Африке и Лимијера у сталној поставци

Текст је, иначе, настао у време распада и ратова у бившој Југославији и бавио се спољашњим хаосом, а сада (по Лечићевим речима) унутрашњим последицама.

Фото промо

- У време праизведбе чинило ми се да је било лакше јер је хаос на Балкану још трајао. Ситуација се усложњавала, данас је цео свет у хаосу. Зато су још комплекснија питања љубави, части, вере, греха, смисла. Она се данас "пропитују" на један другачији начин, јер живимо са осећањем да се апсолутно распада све и свуда - каже Јасна Ђуричић, док Мира Карановић наглашава да воли комаде у којима је пуно контрастних емоција, глумачки и људски узбудљивих.

У представи играју и Јована Беловић, Пеђа Марјановић, Ана Радакијевић, Милош Лазић, Милош Дучић и Нина Перишић. Костимограф је Лана Цвијановић, док су костиме радили Бранко Павић и Дејан Миљковић.

Јасна Ђуричић и Мирјана Карановић / Фото промо


АЛЕКСАНДРИЈСКИ ТЕАТАР

ДОГОВОРИЛИ смо сарадњу са чувеним Александријским театром из Санкт Петербурга: прво ћемо разменити представе, а онда ћемо размењивати и уметнике. Уз подршку Града Београда, у априлу нам долазе у госте с две представе. Долази и Валериј Фокин, уметнички директор који је режирао једну од те две, Гогољеву "Женидбу". А ми у септембру идемо први пут код њих и томе се веома радујемо - открива за наш лист Тамара Вучковић, директорка ЈДП, истичући да ће у мају угостити и највеће, Кинеско драмско позориште из Пекинга.

Коментари (1)

Д. З.

27.01.2020. 13:04

Јасно је ко је први почео. Онај ко је из мржње према Србима желео да разбије државу ад би онад лакше побио или протерао Србе.