Слика савременог, разглобљеног света, суочавање са националним и социјалним траумама: Саша Илић Нинов лауреат, признање у сенци бојкота

Ј. БАЊАНИН

понедељак, 20. 01. 2020. у 22:23

Слика савременог, разглобљеног света, суочавање са националним и социјалним траумама: Саша Илић Нинов лауреат, признање у сенци бојкота

Саша Илић, фото З.Јовановић

Проглашен овогодишњи добитник награде за најбољи роман године. Књига "Пас и контрабас" нуди слику савременог, разглобљеног света

ЛАУРЕАТ 66. "Нинове" награде за роман године је Саша Илић за књигу "Пас и контрабас" у издању "Орфелина", саопштио је јуче жири у хотелу "Москва". Илић је победио са три гласа, која је добио од Бранка Кукића, Марије Ненезић и Марјана Чакаревића, док је дело Миленка Бодирогића "По шумама и горама" ("Орфелин"), трку завршило са два гласа - Теофила Панчића и Ивана Миленковића.

- Нисам очекивао награду - истакао је Илић. - Корице из едиције "Ноћ републике", у којој су романи "По шумама и горама" и "Пас и контрабас", урађене су тако да се наслови не виде. Сваки читалац мора да јури светло не би ли видео шта ту пише. Две кључне нити које повезују оба романа су антифашизам и југословенство.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бојкот "Нинове" награде: Писци устали против терора политиčке коректности


Илићев роман, како стоји у образложењу жирија, укршта мноштво приповедних перспектива и нуди заокружену слику савременог, разглобљеног света.

- "Пас и контрабас" значи повратак великој нарацији и храбро суочава са националним и социјалним траумама - рекао је Панчић.

Уочи доделе, група писаца упутила је отворено писмо којим су од својих издавача тражили да њихова дела више не пријављују за "Нинову" награду и позвали су на њен бојкот због, како су навели, састава жирија који одлучује о добитнику признања, а у ком су "што стручно, што морално, а најчешће и стручно и морално некомпетентни људи".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суноврат "Нинове" награде: Угледни српски писци бојкотују култно признање


- Било ми је жао тих потписника и сваком од њих бих доделио "Нинову" награду. Чак и оној двојици за које сам јуче први пут чуо читајући тај списак. Свако од њих би добио 10.000 евра, нова издања, промоције... То у стварности не функционише, па ће све остати само на лепим жељама - казао је Панчић. - Многи се љуте кад не добију "Нинову" награду. За то имају разна покрића, која су некад идеолошка, некад су питање компетентности жирија или чак његове корумпираности.

Бранко Кукић, Марија Ненезић, Саша Илић, Теофил Панчић, Марјан Чакаревић и Иван Миленковић,фото З.Јовановић


Међу тих 18 имена има озбиљних писаца, а има и оних других. Има оних који су били сада у конкуренцији и нису ушли у шири избор или нису ишли даље, као и оних који имају старе рачуне или са "Ниновом" наградом или појединачно са члановима жирија. Колоплет закулисних чудеса произвео је тај захтев, који је нееколошки уопште дотицати. Све је то део културно-политичке атмосфере у којој се Србија 2020. године дави.

Признање ће бити уручено идућег понедељка у Југословенској кинотеци у 17 часова.


НАЈУЖИ ИЗБОР

У најужем избору у ком се нашло пет наслова, били су и романи "Мулат албино комарац" Стеве Грабовца ("Имприматур"), "Грозота или..." Слободана Тишме ("Чаробна књига") и Yugoslav Ане Вучковић ("Партизанска књига").

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)