МОКРА ГОРА - "Кустендорф" је најлепше, поносно лице усправне и ведре Србије. Тринаесто издање престижне филмске смотре у суботу увече је завршено доделом Златног, Сребрног и Бронзаног јајета најбољим младим ствараоцима, обележила га је додела Награде за животно дело једном од најзначајнијих југословенских редитеља Пуриши Ђорђевићу, а завршница је била у знаку подршке Емира Кустурице и свих учесника - хероју нашег доба Џулијану Асанжу.

Најзначајнија награда младим ствараоцима, Златно јаје припала је Богдану Муресанеу из Румуније за кратки филм "Божићно јаје". Сребрно јаје нашло се у рукама Алексеја Палујана из Белорусије за остварење "Језеро среће", а Бронзано јаје освојила је Ингрид Сантос из Шпаније за филм "Биф". Признање за најпоетичнији филм освојио је редитељ Дмитар Кутманов из Бугарске за "Далеки дом", док је Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију припало Хамеду Багхијану из Ирана за филм "Други". Андреју Хучалеку из Румуније уручена је посебна награда за остварење "Хавана, Куба".

Већина учесника, као и оснивач "Кустендорфа", носили су мајице с натписом "Ослободите Џулијена Асанжа".


- Живимо у времену у коме се све дешава у реалности, али и у фикцији коју признајемо у овој недељи политичке некоректности. Пре свега, треба да се подсетимо да један од најважнијих људи у 21. веку јесте затворен, он сада умире у затвору у Лондону - рекао је Кустурица - Ми о Асанжу имамо само неку магловиту идеју. Наши медији нам сугеришу да је живот опасан и да не покушавамо нипошто ствари да мењамо. Мењају нам теме као на покретној траци, да заборавимо како постоје људи попут Асанжа који су историју добоко заорали.

Најдубљи утисак на учеснике и посетиоце "Кустендорфа", била је додела Награде за животно дело Пуриши Ђорђевићу.

- Од тебе смо се драги Пуриша учили слободи ! - рекао је Кустурица "вечитом младићу" југословенског филма.

Ђорђевић је уз Александра Петровића и Живојина Павловићатрасирао и створио најупечатљивију линију југословенске кинематографије. То је пут од партизанског филма, преко секуларизације револуције и њене профанизације до ауторског освешћивања и стварања неконвенционалних филмских форми. Ова линија завршава се Кустуричиним филмом "Подземље". Ово остварење надживело је убијену државу.

- Ја сам у Мокрој Гори био још у децембру 1941. године, када сам као партизан бежао од Немаца. Као што видите, утекао сам им, да бих се данас појавио пред вама. Ја сам одушевљен овим што је Кустурица направио, замишљао сам како би тај град о коме сви причају могао изгледати, али ово превазилази свако маштање - рекао нам је Ђорђевић након што је примио Награду за животно дело - Мене у последње време мање питају о филмовима, најчешће желе да знају зашто сам жив, а имам 95 година? Рећи ћу јасно, то је зато што сам ја сељачког порекла. И никад нисам јео воће!

Духовит и дечачки виталан, Ђорђевић нам је открио да је управо завршио снимање филма о Матији Бећковићу.

- Филм је тренутно у монтажи, Матија је сјајан глумац као што сви знају. Филм је у фази постпродукције и ускоро ће пред публику. Знате ли која је од тих филмованих биографија мени ипак најдража, а направио сам их око двадесет? То је филм о Буди Давидовићу, снимљен пре 40 и кусур година када се о Првом светском рату није ни говорило. Он је носилац две Карађорђеве звезде, другу је добио када су лекари на његовом телу избројали 77 рана - каже нам Ђорђевић - Међу глумцима издвојио бих Милену Дравић. Ми смо кратко били у браку, али је наш филмски брак трајао целих 11 филмова. И не питајте ме само о старости. Најбоље је не бити стар, то стање је потпуно непотребно и за мене оно не постоји.

Тринаесто издање "Кустендорфа" ослобођено баксузног предзнака,обележили су још и редитељи Паоло Вирци коме је такође уручена Награда за животно дело, Карим Анјуз, члан житија шаховски велемајстор Владислав Ткачијев, директор Фотографије Мишел Аматје и многи други...


Идеја "Кустендорфа", фестивала чија је једна од мисија стварање и ширење простора духовне и интелектуалне слободе, још једном је тријумфовала у Мокрој Гори.