ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ караван Међународног филмског фестивала "Кустендорф" преселио се на један дан у престоницу културе Републике Српске: светски афирмисани редитељи заједно са учесницима фестивала присуствовали су отварању изложбе "Модерна" београдске Куће легата у Андрићграду. Била је то прилика да се гости Емира Кустурице упознају са стваралаштвом Шумановића, Коњовића, Челебоновића, Добровића, Цуце Сокић и осталих великана једне епохе, а амбијент "јединог града подигнутог у част писца и његовог дела", изазвао је посебну пажњу посетилаца.

- Изложба се састоји од три целине: портрети, простори и промене, као и неколико потприча које су заокупљале уметнике. Модерна је узета као временски оквир и уметничко наслеђе. На овај начин Кућа легата, гостујући у Галерији "Петар Лубарда" Андрићевог института, жели да подсети свеукупну јавност на значај уметника о чијим се делима стара - нагласила је магистар Дина Павић, аутор изложбе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Нема више Неде, нема оне предивне даме, нема моје пријатељице": Потресан говор Феђе Стојановића на комеморацији глумици

Истакнуто је да корпус ликовне модерне подразумева неретко временску удаљеност аутора, а цела ова епоха је време уметничких конфликата, различитих идеја и идеологија, личних филозофија и мноштва слојева унутар једне хуманистичке традиције. Она подразумева свест да су вредна дела остављена у аманет будућим генерацијама, као и оку интернационалне публике каква се окупила у Андрићевом институту.

Учесници "Кустендорфа", међу којима су редитељи Паоло Вирзи, Џони Ма и Амжад Абу Алала, истакли су да изложба српске модерне, као и једна архитектонска целина Андрићграда изграђена у овом стилу изазивају поштовање према српској култури из прве половине 20. века.

Отварање изложбе "Модерна"- Невероватно је, скоро незамисливо колико тога је један човек, Емир Кустурица, оставио својим сународницима. Памтим га као личност коју смо посматрали као младог Бога који је направио велики преокрет у филмској уметности - нагласио је Вирзи. - Видети након тога Мећавник и Андрићград, оправдава и појачава ставове моје генерације о овом изузетном уметнику.

Поред поменутих уметника чија су дела изложена у галерији Андрићевог института, публика је била у прилици да види изабране радове Олге Јеврић, Милене Јефтић, Ничеве Костић, Косте Богдановића, Миленка Шербана, Ристе Стијовића и Недељка Гвозденовића.

Дело Саве Шумановића

Филмски фестивал "Кустендорф" завршава се вечерас свечаном доделом награда младим ствараоцима са свих меридијана.


Паоло Вирзи у шетњи Андрићградом

ВАЖНОСТ ЗА КУЛТУРУ

ДИРЕКТОР Куће легата Филип Брусић Ренауд нагласио је да Кућа легата већ трећи пут гостује у Андрићевом институту.

- Овом изложбом Кућа легата обележава петнаест година постојања. Наша мисија је да се старамо о легатима и збиркама које су поклоњене и завештане на чување граду Београду. Изложена дела одабрана су из једанаест збирки нама поверених - нагласио је Брусић Ренауд. - Овај број ће се повећавати, а то је од изузетне важности за нашу културу.