ДОКУМЕНТАРНО-уметничка изложба, која од вечерас у 19 часова гостује у Кући легата - "Иконе Паштровића и Будве", поред вредне баштине овог краја Црне Горе, представиће и савремена дела инспирисана православљем. Састоји се из три сегмента - икона старих паштровских манастира Прасквице, Режевића и Градишта, насталих у 18. и 19. веку, икона Марка Крстовог Греговића (1867-1941), мозаика с религијским мотивима активног ликовног ствараоца Јована Паке Кентере из Светог Стефана.

Приморски крајолик, дуг свега петнаестак километара, а широк знатно мање, смештен између Будве и Спича (Сутоморе с околином, оивичен високим и стрмим странама Паштровске горе), пребогат је материјалним траговима бурне и узбудљиве прошлости, пише у каталогу археолог Душан Медин:

- Паштровићи су током минулих столећа били наклоњени Цркви као својеврсном ослонцу и традиционално важном сегменту друштвеног, можда некада и више него духовног живота - објашњава овај кустос. - Упркос историјским околностима (које често нису биле повољне), они су, као кохерентна и прилично затворена скупина племенске организације, ипак задржали низ сегмената свог колективног идентитета, који су им били посебно важни. Пре свега, сачували су своју древну веру (православну), обичаје, самоуправну власт - банкаду, језик (истина, обогаћен романизмима), ћириличко писмо и словенско-српску народност, на шта су многи од њих данас нескривено поносни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Нема више Неде, нема оне предивне даме, нема моје пријатељице": Потресан говор Феђе Стојановића на комеморацији глумици


Овај предео, како каже, заслужено краси епитет "Света гора" паштровска, а право на тај придев заслужен је јер се ту налази 60 православних цркава, чак четири стара (Прасквица, Дуљево, Режевићи и Градиште) и три обновљена православна манастира (Војнићи, Рустово и Св. Спиридон), као и један римокатолички самостан.

Један од првих академски образованих сликара из Црне Горе, школован у Бечу крајем 19. века, Марко Крстов Греговић, рођен је у Кастел Ластви (Петровац на Мору) у угледној и добростојећој породици. Последње године живота провео је у Београду, у хотелу "Империјал", препуштајући се, разочаран и депресиван, боемском животу, подсећа у каталогу историчар уметности и музејски саветник Луција Ђурашковић.


МОЗАИЦИ ЈОВАНА ПАКЕ КЕНТЕРЕ

ТОКОМ десетогодишњег рада Јован Пака Кентера (1960) створио је око 100 мозаика, од којих неки красе световне, а други сакралне објекте у Црној Гори. Између осталих места, његова дела налазе се и у знаменитим манастирима и црквама у Паштровићима. Паралелно је покренуо и бесплатну школу мозаика, а новац од продаје радова њених полазника намењен је у хуманитарне сврхе.