У кладионици Моззарт изашла је понуда за клађење на највећи холивудски догађај, па љубитељи филма и седме уметности могу додатно да зараде на својим прогнозама поводом предстојеће доделе Оскара.

Никад неизвеснија трка у категорији за најбољи филм – “Џокер” (квота 8.00) има највише номинација - 11, али по квотама кладионице Моззарт фаворит у категорији најбољи филм је остварење Квентина Тарантина “Било једном у Холивуду”, у којем улоге тумаче Бред Пит и Леонардо ди Каприо. Према мишљењу Моззартових букмејкера, близу престижног признања је и филм 1917 (квота 3.00), односно на уложених 1,000 динара, уколико филм 1917 освоји Златну статуу, исплата је 3.000 динара!

Апсолутни фаворит за признање америчке Академије филмских уметности и наука за најбољу главну женску улогу ове године је Рене Зелвегер са квотом 1.20, док јој је прва конкуренткиња Скарлет Јохансон (квота 5.50). Церемонија додела Оскара одржаће се 9. фебруара у позоришту Долби у Лос Анђелесу, тако да ће сви који су уживали у новим филмским остварењима претходне године до тада моћи да се кладе и зараде на својим фаворитима.

У категорији најбоља мушка улога ситуација према предвиђањима Моззарта није нимало неизвесна, јер се у односу на остале номиновене, Хоакин Феникс апсолутно издваја с квотом 1.08, за улогу Џокера у истоименом филму о чувеном зликовцу из стрипова о Бетмену.

Ове године ће и наш регион имати представника на једној од најугледнијих церемонија доделе награда у свету. Македонски филм „Земља меда“ (Хонеyланд) номинован је за Оскара у две категорије: за најбољи докуметарни и за најбољи страни филм (квота 25) . Ово је уједно и први пут да је један македонски филм номинован у две категорије. Један од конкурената “Земљи меда” у категорији филмова са нееглеског говорног подручја је и филм “Паразит”, који је по прогнозама кладионице Моззарт и фаворит за добијање признања са квотом 1.05.

У Моззарту сматрају да ће Оскар за најбољу режију отићи у руке Сема Мендеза за режију филма 1917 (квота 1.70). За награду за режију конкуришу још и Мартин Скорсезе (Ирац), Тод Филипс (Џокер), Квентин Тарантино (Било једном у Холивуду), Бонг Јун-Хо (Паразит).

Можда је и најзанимљивије клађење на номиноване у категорији најбољи споредни глумац, судећи по томе да су су у избору Бред Пит, као фаворит са квотом 1.15, затим Џо Пеши (квота 6.00), на Том Хенкса и Ал Паћина квота је идентична - 20, док најмање шансе за освајање признања, посматрајући квоте има легендарни Ентони Хопкинс (квота 25).

У понуди је и клађење на категорије најбоља споредна глумица, најбољи оригинални сценарио, најбољи визуелни ефекти и најбољи дугометражни анимирани филм.

Све квоте за клађење на Оскара погледајте  ОВДЕ.


(ПР)