ДУГО нисам знала колико сам улога одиграла, а сазнала сам када је направљена монографија о мени поводом награде "Павле Вуисић". Ту је преко 150 играних и ТВ филмова и серија, и око 40 представа. Веровали или не, и сама сам се изненадила откуд толико. А цео живот сам самостални уметник, неко ко се сам бори за место под сунцем, и некад ми се чини као да се све ово што ми се десило, догодило некој другој особи. Јер, мој живот бих могла да поделим на сигурно пет живота", говорила је дива која је и после педесетогодишње каријере за бројну публику на овим просторима остала "мала Неда".

Један од њених живота, иако се име Неде Арнерић везује првенствено за филм, значајно припада позоришту. Пред камере је први пут стала са 13 година, а на сцени је дебитовала са 15 - у Дечјем позоришту "Бошко Буха" играла је у кинеској бајци "Црвено и плаво", и то тако што је замењивала глумицу Ољу Грастић.

Имала сам највећу трему у животу. Толико сам била уплашена од првог сусрета са публиком, да ми се у моментима чинило да нећу моћи да проговорим кад изађем на сцену. Онда су дошле и друге представе, имала сам око себе познате глумце, па сам могла да "крадем" и печем занат уз њих и Петра Зеца, који је био одличан педагог и теоретичар. Почела сам да гостујем у Атељеу, потом у Звездара театру и Београдском драмском, имала сам среће да играм с великим звездама, да учим од Мире Ступице, Цеце Бојковић, Бате Стојковића. Где ћете већу школу? Али, дуго сам се "копрцала" и била несигурна на сцени - говорила је у једном од интервјуа за наш лист.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Живот није лака прича

А публика је Неду волела у позоришту, готово исто као и на филму, остала је незаборавна у представама "Велико и мало", "Мрављи метеж", "Просјачка опера", "Жабар", "Време чуда", "Маратонке трче почасни круг", "Дечко који обећава", "Гвоздени живот", "Одважне девојке", "Убиство сестре Џорџ", "Превара".

Секретарицу Марту у култном остварењу "Професионалац" Душана Ковачевића, коју је с Данилом Батом Стојковићем и Богданом Диклићем током 12 година играла више од 400 пута, видело је близу 150.000 гледалаца. Веру у "Игри парова" од премијере 2005. играла је јубиларни, 200. пут у октобру прошле године и спремала се за нова извођења. Борком у хит представи "Извињавамо се, много се извињавамо" одушевљавала је публику широм Србије готово пет година.

Живот је, међутим, опет показао да је највећи "редитељ" - своју Марту, Веру, Борку..., од 10. јануара, Неда "игра" на небеској сцени.


НЕМА СЛУЧАЈНОСТИ

ПОСЛЕДЊЕ аплаузе Неда је добила пре само неколико недеља, и то од најмлађе публике у позоришту "Пуж" - пред сам крај 2019. премијерно је изведена "Алекса у земљи чуда", у којој је играла злу дворску даму.

- Сада се затворио круг, после педесет година. Премијерно сам у бајци, у дечјем позоришту. А пошто не верујем у случајности, мора да то нешто значи - говорила је Неда за наш лист.

(Следећи наставак: Три љубави за три живота)