Непристојни гест Меркла: Немачки диригент прекршио уговор потписан са Београдском филхармонијом

М. МИРКОВИЋ

14. 01. 2020. у 21:55

Непристојни гест Меркла: Немачки диригент прекршио уговор потписан са Београдском филхармонијом

Јун Меркл YouTube

Меркл је као разлог за овако непрофесионалан потез навео незадовољство ставком уговора везаном за авио-транспорт

НЕМАЧКИ диригент Јун Меркл, чији је деби са Београдском филхармонијом био заказан за 16, те 17. јануар у Коларчевој задужбини, потпуно неочекивано је отказао свој долазак и то само 60 сати уочи прве пробе, а због овог грубог кршења уговора Београдска филхармонија ће предузети законом предвиђене мере.

Меркл је као разлог за овако непрофесионалан потез навео незадовољство ставком уговора везаном за авио-транспорт, а своје негодовање је исказао путем "Фејсбука" и портала Slippeddisc који се бави догађајима у класичној музици на сцени и иза ње. Наводећи да је и сам месецима са радошћу ишчекивао сарадњу са београдским музичарима, несуђени наш гост тврди да је пуних седам недеља безуспешно покушавао да постигне договор са Филхармонијом, али и позива колеге на бојкот нашег оркестра, следећим речима:

- Сматрам да у Београдској филхармонији не показују ни елементарно поштовање према уметницима и гостима, због чега никада нећу радити тамо ни у будућности. Мој савет је: не идите тамо, не радите тамо, врло лако можете бити преварени или разочарани!

Филхармонија се званично огласила на истом порталу, саопштавајући да као републичка буџетска институција Београдска филхармонија послује према стриктним административним правилима која су јасно презентована господину Мерклу у уговору који је пре више месеци потписао - те да се поштовање закона подразумева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Отворен тринаести Кустендорф у Мокрој Гори: Пуриши Ђорђевићу награда за животно дело (ФОТО)

- Менаџмент Београдске филхармоније, поред професионалних стандарда које поштује, труди се да уважи и приватне захтеве сваког госта - наводи се у тој изјави. - Нажалост, иако су представници господина Меркла били детаљно информисани о нашој пословној пракси, упорно су одбијали да је поштују. Сви ресурси су истрошени како би му се изашло у сусрет, али компромис није могућ уколико сте присиљени на сиву зону пословања.

Чин маестра Меркла руководство Филхармоније карактерише као израз непоштовања према оркестру, публици, али и према српским законима и целокупној заједници, а његове позиве на бојкот - као изузетно непристојан и неуметнички гест.

ПОДРШКА КОЛЕГА

БРЗОМ реакцијом менаџмента, некадашњи шеф-диригент Београдске филхармоније Урош Лајовиц преузео је руковођење оба "спорна" концерта. И шеф-диригент Филхармоније Габријел Фелц изразио је своје чуђење реакцијом колеге и жаљење што Меркл пропушта да диригује оркестром коме се сви музичари радо враћају. Диригенти Хауард Грифитс, Нурхан Арман, Маријуш Смолиј и други, подржали су Филхармонију и осудили некоректно понашање колеге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)