ЛЕГЕНДАРНА инспицијенткиња Атељеа 212, супруга глумачког барда Бате Стојковића, преминула је у Београду после дуге и тешке болести - Олга Стојковић (рођена Теодоровић) сведок је многих блиставих тренутака драмских великана и наше позоришне сцене.

Била је сарадник и део тима у више од деведесет представа, међу којима су најзначајније "Краљ Иби", "Радо иде Србин у војнике", "Маратонци трче почасни круг", "Радован Трећи", "Чудо у Шаргану", "Буздован", "Корешподенција", "Аудијенција", "Косанчићев венац 7"...

- Олга Стојковић је била прва особа коју сам срела Атељеу када сам 1980. године дошла да радим - каже Ивана Димић, драматург, писац, преводилац и бивши управник Атељеа 212. - Изгубила сам се у згради, она ми је показала пут и рекла: "Овуда сине, тамо ти је проба". Била је изванредан инспицијент. Кад Олга води представу, све је ишло беспрекорно, као подмазано. Јер, инспицијент је особа која је "чува" кад редитељ заврши свој део посла, преузима је и води у даљем сценском животу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Неда Арнерић ће бити сахрањена далеко од очију јавности: Породица има посебан план за испраћај глумице

Димићева објашњава да је зато улога Олге Стојковић у театру била изузетно важна, пошто је инспицијент "кључна особа која командује иза кулиса, води рачуна када глумац да уђе и изађе са сцене":

- Осим што је била супруга Бате Стојковића, била је легенда Атељеа. Водила је рачуна о Бати, али није испуштала никог другог из представе. И равноправно строга према свима. Апсолутни професионалац. Достојанствена, добронамерна, топла. Волела је глумце. Знала је за онај, старински ред, шта се може а шта не може... Сви који смо дошли у Атеље, реду смо се од ње учили. Обраћала нам је пажњу на то што је у позоришту важно, упозоравала да спустимо тон у време проба. Познавала је све у душу. Умела је и да каже: "Ако Бата или Гага Николић питају уочи представе има ли публике, ти одговори да има, али не причај колико..."

Последњи опроштај од Олге Стојковић је у петак, 17. јануара на Новом гробљу. Опело почиње у 13 часова.