МОКРА ГОРА - Жива легенда југословенске и српске кинематографије Пуриша Ђорђевић (96) стигао је у Мокру Гору на интернационални фестивал "Кустендорф", где ће му бити уручена награда за животно дело. Ствараоца по коме свет препознаје седму уметност некадашње државе, срдачно је дочекао редитељ Емир Кустурица, уз погачу и со за добродошлицу.


Призор на капији Мећавника имао је дирљиву ноту, јер су се срела двојица најзначајнијих наших филмских стваралаца, из две генерације. Повремено, двојица аутора у медијским наступима нису штедели један другог, рекло би се више идеолошким него уметничким поводима.

- Ја сам на овом месту био још у децембру 1941. године, када сам као партузан бежао од Немаца. Као што видите, утекао сам им, да бих се данас појавио и вама дао изјаву - рекао је Пуриша Ђорђевић бројним домаћим и страним извештачима са Кустендорфа.

Великом редитељу ће током Кустендорфа бити уручена Награда за животно дело.

Одмах по доласку чувеног редитеља на фестивал је стигао и министар културе Владан Вукосављевић.

Прочитајте још: Кустурицин шеснаестогодишњи унук кренуо уметничким стопама

- Кустендорф је један од највећих догађаја у српској култури. То је својеврсна "олимпијада" културе створена да се искажу и покажу уметници са свих страна и континената - рекао је Вукосављевић.