Од сталног дописника: ПАРИЗ


ИЗЛОЖБА Иницијала из Мирослављевог јеванђеља, рад уметнице из Београда Душице Бргуљан, један је од културних догађаја који су обележили крај прошле године у Цркви Свети Сава у Паризу у оквиру прославе осамстоте годишњице аутокефалности Српске православне цркве. Иницијали и почетком нове године красе крипту цркве.


Душица Бргуљан је изложила тридесетак оригиналних тродимензионалних радова, урађених у керамици, који представљају почетна слова из поглавља Мирослављевог јеванђеља.


- Први пут сам их видела пре неколико година. Када сам угледала те дивне иницијале, схватила сам да бих можда могла да дам свој скромни допринос и урадим нешто на ту тему – истакла је уметница.


Она је поручила да је изузетно почаствована тиме што се њена изложба одржава баш у време обележавања великог јубилеја цркве.


- Иницијали из Мирослављевог јеванђеља су настали у 12. веку по захтеву Стефана Немање, а сликани су у Котору, и то изузетно пажљиво. Сваки тај иницијал, ако га мало боље погледате, представља неки догађај. На једном од њих, на пример, може да се види паметан човек који држи књигу, док други разговара с њим, а трећи вири да чује шта се то догађа. Сваки иницијал доноси нешто ново – нагласила је Бргуљан.Додатна димензија читавом догађају било је представљање публици копије Мирослављевог јеванђеља, украшеног иницијалима, која се налази у власништву Српске православне цркве у Паризу, па су посетиоци могли тачно да их ситуирају и у пуној димензији сагледају уметничко дело.


- Мирослављево јеванђеље је лична карта нашег народа, као најстарији сачувани споменик код Срба. Уврштена је у 120 књига најзначајнијих за човечанство у Сећањима света Унеска. Благодарим Богу што у години осамстоте годишњице аутокефалности цркве можемо да прикажемо нешто што је наша основа, наша азбука, с чим почињемо и без чега не можемо – истакао је протојереј-ставрофор Славиша Шањић, који је и отворио изложбу.Том приликом, окупљенима се обратио и игуман Иларион из манастира Драганац који је саградио свети Кнез Лазар, говорећи о богатству српског наслеђа.


Изложба је постављена у амбијенту обновљене крипте, у тренутку док се осликавају унутрашњи зидови париске цркве.Прочитајте још: Свети Сава оживљава пред очима Парижана


- Радујемо се што имамо могућност да у новообновљеном подворју наше цркве прикажемо ове дивне инцијале Душице Бргуљан, са жељом да наставимо украшвање нашег храма – закључио је прота.


Прота Славиша је пренео да је за изложена дела одмах исказано велико интересовање, као и да сама црква планира да их откупи неколико и дарује их доброчинитељима.Своје радове Душица Бргуљан је претходно излагала у Солуну, Котору, Бањалуци, Београду, Подгорици…