У ЈЕДИНОЈ кући коју је, у Херцег Новом, после добијања Нобелове награде, саградио Иво Андрић у току је обимна реконструкција.

- Радови ће бити потпуно завршени до почетка лета и објекат сређен на начин како и заслужује наш велики нобеловац. Тиме ће ово здање постати препознатљив бренд Херцег Новог - казао је председник херцегновске општине Стеван Катић, када је недавно обишао градилиште.

Припрему објекта за отварање урадиће др Владимир Рогановић, кога је Општина Херцег Нови раније ангажовала на изради студије обнове Андрићеве куће. Експертски тим, на чијем је челу Рогановић, чинили су проф. др Драган Булатовић и културолог Димитрије Вујадиновић, као и некадашња директорка Музеја града Београда др Татјана Корићанац, ауторка изложбе "Иво Андрић - писац и/или дипломата", коју је у башти овог здања видела и херцегновска публика. Тада је први пут у Црној Гори изложена и аутентична Нобелова награда и плакета, али и Андрићева свечана дипломатска униформа, а уз њу мач опточен драгуљима и капа са белим нојевим перјем.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Андрић био члан Дражиног покрета

Градоначелник Катић истакао је да је изузетно задовољан сарадњом која је у протеклом периоду остварена са Музејом Иве Андрића у Београду, али и са Вишеградом, са којим Општина Херцег Нови има споразум о сарадњи од 2018. године.

- Андрић је спона која нас повезује и та сарадња ће бити настављена и убудуће - обећао је Катић, и додао да град искрено жели да овај пројекат буде достојан Андрића.

Извесно кашњење радова, према Катићевим речима, резултат је управо те жеље па су врло пажљиво бирани материјали и организовани тендери за извођача и конзерватора који ће радити на овом пројекту.- Радови који нису били изведени у предвиђеном року сигурно ће бити завршени током друге половине фебруара, а потом ће уследити набавка опреме за кућу нобеловца, како би објекат био отворен пред почетак летње туристичке сезоне - објаснио је Катић.

У обиласку куће са председником Катићем и потпредседником Општине Милошем Коњевићем били су и директори Туристичке организације Херцег Нови и Агенције за изградњу и развој Павле Обрадовић и Боро Лучић.

- Херцегновска општина и Туристичка организација заједно раде на пројектима рестаурације старих задужбина и културно-историјских споменика - подсетио је Павле Обрадовић, и најавио атрактивну промотивну "Топљанску туру", која ће обухватати обилазак Његошеве школе, Куће Иве Андрића и Завичајни музеј Мирка Комненовића, а након рестаурације и Топаљску комунитад, из које је проистекла савремена херцегновска општина, као и задужбину Дуковић.


Владимир Рогановић

ИСТОРИЈАТ

ПОСЛЕ земљотреса 1979. године у Андрићевој кући био је смештен дечји вртић, потом Удружење књижевника Херцег Новог, а онда је дата у закуп и у њој је, упркос противљењу културне јавности, годинама радио ресторан. Потом је кућа затворена, само су повремено из херцегновског огранка Српског културно-просветног друштва "Просвете" организовали књижевне програме.