Књига “Незаобилазни Калвин и Хобс", суиздање кућа Darkwood и System Comics, својим насловом казује све - реч је о без сумње незаобилазном штиву за сваког стрипофила, садашњег, бившег (ако такви постоје), а пре свега - будућег. Јер нема озбиљнијег поклоника девете уметности који није одрастао (и) уз незаборавне ликове Била Вотерсона, из чије су маште на светлост дана и белину папира 1985. године изронили шестогодишњи Калвин и његов тигар Хобс.

Збирка "Незаобилазни Калвин и Хобс" садржи све епизоде из прве две оригиналне колекције - "Калвин и Хобс" (1987) и "Нешто балави под креветом" (1988), као и шаљиву поему "Грозни ноктурно". Ово капитално издање Вотерсоновог класика на више од 250 страница, припремљено је са дигитално обрађеним материјалима, новим преводом, недељним таблама штампаним у колору, у повећаном формату и најлуксузнијој опреми, са тврдим повезом и уводником стрип уметника Чарлса Шулца, који одаје почаст аутору.

Нови превод Милана Јовановића заслужује све похвале, будући да је успео да изведе да стрип, осим што "звучи сјајно" и на српском - поред најсавременијих израза и фраза, одише и духом времена у коме је потекао.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ко је издао Коза ностру? Италијански кандидат за Оскар стиже у биоскопе

Вотерсон, који је Калвина, уз незаобилазног Хобса, радио пуну деценију, до 1995, рекао је да стрип у већој мери представља његово одрасло доба, више него детињство за које га пословично везујемо, те да су проблеми са којима се суочава шестогодишњи јунак само метафора ауторових интимних мука.

Премда је Вотерсон, како кажу, био задивљен анимацијом, Калвин и Хобс никада нису оживели "напуштајући" статику папира. Но, о томе понешто каже и Шулц у свом уводнику, истичући да је стрип саздан од урнебесних слика које је немогуће копирати у било ком другом медију, укратко - забаван је за гледање.