НОВОГОДИШЊА аукција галерије "Арте", 11. по реду, биће одржана у понедељак од 18 часова у простору некадашњег "Еуросалона" (Улица краља Милана 1). На аукцији ће бити понуђено највише радова до сада - чак 239 слика, скулптура и дизајнерских уметничких предмета.

На лицитацији ће се наћи избор дела из најзначајнијих токова српске и југословенске уметности 19. и 20. века. Куриозитет представља заједничка понуда два портрета, чија је почетна цена 6.500 евра. На слици из 1944. Јован Бијелић (1884-1964) портретише свог ученика Николу Граовца (1907-2000), а после шест година настаје и учеников портрет учитеља у истој техници уља на лесониту. Пред београдском публиком ће први пут од настанка пре 92 године бити "Пијана лађа" Младена Јосића, која темом директно комуницира са истоименим радом Саве Шумановића. Јосићеви радови велика су реткост на тржишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Скупе слике без купаца на аукцијама

Највећу почетну цену, 8.500 евра, имају "Поглед на село Скочивир" Васе Ешкићевића из 1916, "Жито зри" Милана Коњовића из 1958. године и "Мртва природа" Миодрага Миће Поповића из 1981. Са ценом од 7.800 евра у трку улазе "Врша" Мила Милуновића, Nеw Yоrк Милорада Бате Михаиловића и туш на папиру под називом "Композиција" Владимира Величковића.

У распону од шест и по до седам хиљада евра нуде се "Сатанизам" Ивана Табаковића, "Јутро" Лазара Вујаклије, "Медитерански врт" Недељка Гвозденовића, "Манастир на Фрушкој гори" Боже Илића, "Аутопортрет са ружичастом позадином" Марка Мурата, још једно дело Милана Коњовића, "Синиша Тимотијевић, Оснабрик", и још две слике Мила Милуновића - "Цвеће" и "На обали".

Милан Коњовић, "Купе, виноград"


У понуди су и дела Паје Јовановића, Петра Добровића, Петра Лубарде, Марка Челебоновића, Љубице Цуце Сокић, Милана Туцовића, Милоша Шобајића, Милана Цилета Маринковића, Славољуба Цаје Радојчића, Пеђе Нешковића и других.


У ПОНУДИ И КОЛЕСНИКОВ

ПОРЕД српских и југословенских аутора, у утакмицу ће ући и радови Стјепана Фјодоровича Колесникова, који је осликао таваницу Народног позоришта у Београду и био његов сценограф. Надметање за Колесниковљев "Предео са стаблом" из 1937. почиње од 4.900 евра, "Праље" почетну цену немају, док сваки од три акварела под називом "Скица за зидну декорацију" за почетак кошта 1.200 евра.