СРПСКА кинематографија остала је без још једне значајне личности - истакнутог филмског посленика Војислава Воје Вучинића (1939-2019), једног од најбољих познавалаца и искрених заљубљеника у уметност "покретних слика", који је преминуо у четвртак, 19. децембра.

Прочитајте још: Српски филм "Мој јутарњи смех" на фестивалу у Ротердаму

Каријеру је започео као преводилац у "Авала филму" (дипломирао је енглески језик на Филолошком факултету у Београду), а велики допринос развоју и популарности седме уметности на овом простору дао је као дугогодишњи директор "Југославија филма". Период када је он водио највеће предузеће за увоз и извоз филмова, и за организацију различитих филмских манифестација у тадашњој држави, због успеха и резултата које је постигао, и данас се назива "златном епохом".

Највећи подвиг Војислава Вучинића, због којег ће његово име остати у нашој филмској историји јесте оснивање Фестивала ауторског филма почетком 90-тих година, који је назван "Поглед у свет". Као први директор ФАФ уложио је своју визију и енергију, заједно са уметничким директором Слободаном Новаковићем, креирајући програм који је већ од првог издања, 1994, био један другачији, готово револуционарни приступ филму, који је одмах освојио љубав и поштовање правих филмофила.

Та Вучинићева револуција обележила је у новембру 25 година постојања, у којима је ФАФ постао једна од најзначајнијих међународних манифестација на овим просторима, са великим угледом и на европској културној мапи.

Комеморативни скуп оснивачу и првом директору Фестивала ауторског филма, Војиславу Вучинићу, који је преминуо у 82. години, биће одржан у уторак 24. децембра у 11.30 часова у Југословенској кинотеци, док ће се сахрана обавити истог дана на Гробљу Лешће у Београду у 14 часова, саопштили су из ФАФ.