МЕЂУНАРОДНА награда "Књижевни пламен Марија Варгаса Љосе", коју додељује издавачка кућа "Нова књига" из Подгорице, припала је истакнутој канадској и светској песникињи, прозаисткињи и есејисткињи Маргарет Атвуд.

Списатељица која се остварила у тако великој разноликости жанрова, напуштајући оквире традиционалне белетристике да би се опробала и у пољима дистопије, концептуалне фикције, па чак и графичких новела, смела визионарка чији је потез да као књижевно завештање већ написано књижевно дело остави да се објави у далекој будућности крајње необичан и јединствен експеримент, у исти мах је песникиња и ауторка романа који су оставили печат у савременој англоамеричкој књижевности, стоји у образложењу жирија.

- Две Букерове награде у зрелој и позној фази стваралаштва, од којих се овогодишњи "Букер" подударио с коначном одлуком нашег жирија и отежао му рад јер је због новонасталих обавеза било немогуће прецизно одредити термине доделе награде. На педесетогодишњицу њеног романсијерског стваралаштва, у том мноштву књижевних испољавања која су добила низ канадских, свеамеричких и светских признања, у изванредним тиражима и снажном ангажману, ауторка која је имала више запажених превода и код нас, подарила је изузетно богат и разнолик опус, који ће у светлу "Књижевног пламена" сада бити снажно осветљен пред нама. Жири је видео настојање да се смело шире поље литературе и окренутост ка будућности, па је на основу множине књижевних постигнућа донео одлуку о првој добитници. Пета награда "Књижевни пламен" биће јој уручена на пролеће, када ће бити организован и академски округли сто посвећен њеном многоликом књижевном делу - поручили су из "Нове књиге".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Смешно је када неко каже да је звезда. Која звезда?! Са изнајмљеном гардеробом и спонзорским маникиром": Наташа Нинковић брутална о глумачкој сцени

Пета година откако је жири за доделу међународне књижевне награде "Књижевни пламен Марија Варгаса Љосе" почео с радом прави је мали јубилеј. Њега су са жиријем, који предводи чувени светски писац Марио Варгас Љоса, а чланови су издавач Предраг Уљаревић и професори књижевности и есејистике Александар Јерков, Соња Томовић Шундић и Синиша Јелушић дочекали и претходни добитници - Клаудио Магрис, Орхан Памук и Адам Загајевски. Прве године награду је добио нобеловац Марио Варгас Љоса, који је прихватио да са издавачком кућом "Нова књига" из Подгорице буде суоснивач награде, да награди да своје име и да као председник води жири у одабиру награђених аутора.

- Посета славног перуанског и светског писца Црној Гори пре пет година, први сусрет Црне Горе с једним добитником Нобелове награде, још је у памћењу као културноисторијски догађај без преседана, с редовима који су се протезали стотину метара док су читаоци чекали на потпис славног књижевника и речитог критичара посвећеног ширењу слободе и идеји напретка и равноправности - једном хуманистичком идеалу који је оличен и у називу нове награде. За ових пет година награда која има истакнуто место у Црној Гори и региону нашла је своје место и на широкој интернационалној сцени светске књижевности - истичу организатори.

Жири је вођен широким увидима Марија Варгаса Љосе, разматрао велики број изузетних кандидата, од Мо Јена, Андреја Макина и Амина Малуфа до Казуа Ишигура, Ласла Краснахоркаија, Олге Токарчук, Патрика Модијана... У том разматрању, које није увек било лако, узимајући у обзир и разлике жанрова и књижевних техника, облика и својстава књижевне имагинације, налазећи се као и претходне три године у великим мукама где је број могућих добитника изузетно велик, жири се зауставио на оном месту где се укрстило више поетичких особина, отварајући нове перспективе награде у јубиларној години. Жири је уз иницијативу почасног председника донео једногласну одлуку да овог пута "Књижевни пламен" оде у руке Атвудове.