После скандала у Филмском центру Србије: Дјеца Козаре и другосрбијанци

Божидар ЗЕЧЕВИЋ филмолог

17. 12. 2019. у 12:20

После скандала у Филмском центру Србије: Дјеца Козаре и другосрбијанци

Божидар Зечевић Фото З. Јовановић

Сада је јасно као дан: неће се овај пројекат остварити

КОЛИКО пута још треба да се догоди нови скандал и шта све још треба да се деси па да држава схвати да се сменом једних и довођењем истих таквих (или још горих), у Филмском центру Србије неће искоренити трговина утицајем и сукоб интереса, које описује и санкционише закон. Сто пута смо рекли да нису толико проблем људи колико систем који генерише и јача корупцију и погубне облике идеолошке манипулације, а којим друштвена група најближа власти - у овом случају "друга Србија" - управља многим, а нарочито филмским пословима у овој земљи.

Поново се, наиме, догодило да се организовано онемогуће Лордан Зафрановић и његов историјски пројекат "Дјеца Козаре", као што смо, уосталом, и предвиђали. После смене претходног руководства ФЦС због доказане опструкције према теми Јасеновца, Градишке и дечјих логора у НДХ, и према Зафрановићу лично, када је откривено чиме се све служио претходни директор ове куће да би спречио реализацију Зафрановићевог филма, понавља се готово идентичан случај и "Дјеца Козаре" одбијају - по трећи пут у историји савремене Србије. Нечувено! Сада је јасно као дан: неће се овај пројекат остварити, нити ствари кренути набоље у српском филму док се не смени комплетно садашње руководство ФЦС и држава не натера своју филмску агенцију да поштује закон и сопствени статут, да постави уметнички савет и да изврши темељну ревизију досадашњег пословања, при чему би се открила неминовност даљих мера, па и евентуално укидање ове установе у њеном садашњем виду.

Прочитајте још - Ко саботира "Дјецу Козаре" и "Жуту кућу"?: Филмски центар Србије трећи пут није подржао филм о страдању српског народа у НДХ

И овога пута поновио се исти, незаконити поступак. За председника комисије која одлучује о додели велике своте доведен је филмски редитељ који је у најдиректнијем сукобу интереса, као да у земљи Србији нема никог другог достојног да о томе одлучује. Не, постављен је на то место управо онај коме је ФЦС у прошлој, крајње сумњивој "подели карата", доделио "Јасеновац", и који по по природи ствари нема никаквог интереса да охрабрује свог светски афирмисаног колегу Зафрановића да му конкурише (тачније речено - смета) у истој сезони. Ко се уопште сетио да баш Антонијевића одреди у ову комисију, код толико других? Кога ће тај Антонијевић (аутор веома дискутабилних филмова, попут прошлогодишње "Заспанке") да увери у своју непристрасност и савест у "случају Јасеновца", поготову са оваквим небулозним и гротескно неуверљивим саопштењем.

Даље, откуд у овој комисији све саме перјанице "друге Србије", ликови познати по повлађивању свим могућим хрватским интересима, од којих онај о порицању страдања у Јасеновцу и смањивању броја жртава није једини? Залажу се они и за моћније играче. "САД захтевају да се истина о логорима за истребљење у НДХ никада не исприча до краја", каже др Бари Литучи, универзитетски професор из Бруклина. "На прећутану истину касније је Запад могао лако да накалеми приче о злим Србима, да сатанизује читав један народ и тако направи увод у агресију 1999." (Узгред: истом одлуком комисије одбијен је и пројекат о "жутој кући" и шиптарској трговини органима.) Има ли овде иког другог осим овејаних другосрбијанаца, познатих по склоности да за Јасеновац "питају прво Хрвате" (не Зафрановића, него зна се које Хрвате), и њихове старе и нове спонзоре? Наравно, они се ту нису нашли случајно. Намештени су да пред нашим очима, у инат свакој српској логици и интересу, поново одиграју исти светско-историјски призор и спрече филмску истину о нашој највећој трагедији.

И опет су успели. Докле?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације