ЕКИПА историјске драме "Дара из Јасеновца", по сценарију Наташе Дракулић, у режији Предрага Гаге Антонијевића, после дела филма снимљеног у селу Колут надомак Сомбора, наставила је рад на локацији Јасенова код Беле Цркве. Премијера једног од највећих и најважнијих кинематографских пројеката у новијој историји на нашим просторима најављена је за пролеће 2020, када ће се навршити и 75 година од ослобођења логора Јасеновац.

"Дара из Јасеновца" говори о незапамћеним страдањима српске деце у логору смрти у доба Независне Државе Хрватске. Реализује се као пројекат од изузетног националног значаја, уз подршку Филмског центра Србије и Владе Републике Србије.

Екипу филма посетила је председница УО ФЦС, Јелена Триван, која је, како је истакла, и сама била потресена сценама које је видела.

- Веома ме је дирнуло то што су сва деца која глуме у филму из села са Козаре, а њихове породице имају живо сећање на Други светски рат и ратове деведесетих, те је прича коју причају гледаоцима њима и лично блиска. Из тог разлога било је потресно гледати снимање појединих сцена. Незамисливо је да су такви злочини над децом, и управо због тога смо као држава дужни свим жртвама Јасеновца, да и на овај начин испричамо причу о њиховим судбинама - рекла је Триванова.

Прочитајте још - ФИЛМ "ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА": Свет мора да чује истину о усташким злочинима

У свом саопштењу за јавност она је посебно нагласила велики национални значај овог пројекта, будући да се први пут тачно и отворено говори о српском страдању у усташким логорима. Стога је, како је истакла, нарочито важна и сарадња редитеља Антонијевића са америчким експертом за Холокауст, етичке и религијске последице логора, др Мајклом Беренбаумом, који је стручни консултант на "Дари из Јасеновца", како њена историјска аутентичност не би накнадно била оспорена.

Филм се бави врло осетљивим темама, и посебна пажња посвећена је адаптирању сценарија у едукативне сврхе, како би био прикладан за приказивање у школским установама.