Потресне сцене страдања српске деце у логору смрти у доба НДХ: Филм Дара из Јасеновца стиже на пролеће

Р. Р.

17. 12. 2019. у 08:42

Потресне сцене страдања српске деце у логору смрти у доба НДХ: Филм Дара из Јасеновца стиже на пролеће

Са снимања “Даре из Јасеновца“ Фото ФЦС

Тренутно снимање на локацији Јасенова код Беле Цркве

ЕКИПА историјске драме "Дара из Јасеновца", по сценарију Наташе Дракулић, у режији Предрага Гаге Антонијевића, после дела филма снимљеног у селу Колут надомак Сомбора, наставила је рад на локацији Јасенова код Беле Цркве. Премијера једног од највећих и најважнијих кинематографских пројеката у новијој историји на нашим просторима најављена је за пролеће 2020, када ће се навршити и 75 година од ослобођења логора Јасеновац.

"Дара из Јасеновца" говори о незапамћеним страдањима српске деце у логору смрти у доба Независне Државе Хрватске. Реализује се као пројекат од изузетног националног значаја, уз подршку Филмског центра Србије и Владе Републике Србије.

Екипу филма посетила је председница УО ФЦС, Јелена Триван, која је, како је истакла, и сама била потресена сценама које је видела.

- Веома ме је дирнуло то што су сва деца која глуме у филму из села са Козаре, а њихове породице имају живо сећање на Други светски рат и ратове деведесетих, те је прича коју причају гледаоцима њима и лично блиска. Из тог разлога било је потресно гледати снимање појединих сцена. Незамисливо је да су такви злочини над децом, и управо због тога смо као држава дужни свим жртвама Јасеновца, да и на овај начин испричамо причу о њиховим судбинама - рекла је Триванова.

Прочитајте још -ФИЛМ "ДАРА ИЗ ЈАСЕНОВЦА": Свет мора да чује истину о усташким злочинима

У свом саопштењу за јавност она је посебно нагласила велики национални значај овог пројекта, будући да се први пут тачно и отворено говори о српском страдању у усташким логорима. Стога је, како је истакла, нарочито важна и сарадња редитеља Антонијевића са америчким експертом за Холокауст, етичке и религијске последице логора, др Мајклом Беренбаумом, који је стручни консултант на "Дари из Јасеновца", како њена историјска аутентичност не би накнадно била оспорена.

Филм се бави врло осетљивим темама, и посебна пажња посвећена је адаптирању сценарија у едукативне сврхе, како би био прикладан за приказивање у школским установама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Hari Haler

17.12.2019. 09:02

Konacno, u sve osnovne, srednje skole i fakultete u Srbiji i Republici Srpskoj da deca vide sta nas ceka budemo li izgubili drzavu i slobodu.

Los Angeles Vasojevici

17.12.2019. 12:10

Oprostiti i nikada ne zaboraviti tj pamtiti vjecno i pokusati da tak genocid objelodanimo na svetskim instancama,osuditi kao Jermeni Turke..