НА редовној Скупштини Удружења књижевника Србије, која је одржана у свечаној сали Дома Војске, уручена су традиционална признања која додељује УО ове асоцијације писаца.

Повеље за животно дело добили су: Бајо Луковић, Крстивоје Илић, Радован Гајић, Луне Левајац, Срба Игњатовић, Душан Стојковић, Горан Ђорђевић, Кајоко Јамасаки, Јован Дунђин и Манојле Гавриловић. Добитници Плакете са ликом Симе Матавуља су: Момир Лазић, Мирослав Цера Михајловић, Михаило Вукас, Марина Костић и Бешир Љушковић. У име награђених захвалио је Бајо Луковић и потом честитао Петеру Хандкеу Нобелову награду.

На заседању Скупштине је саопштено да је угледну награду за поезију добио Зоран М. Мандић, за песничку књигу "Одбрана избора", у издању КЗ "Бора Станковић" из Врања. Ову одлуку донео је жири у саставу: Душан Стојковић, председник, Гордана Влаховић и Радомир Стојановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ристо Василевски: Слова у језику су исто што и гени

Подносећи извештај о финансијском пословању, Милош Јанковић, заменик председника УКС, истакао је да је ова година завршена позитивно, са 200.000 динара у плусу, али да Удружење и даље оптерећује наслеђени дуг од милион и по динара. Ситуација би, међутим, била другачија да писци редовно плаћају чланарину: од њих 1.800, ту обавезу испуњава нешто више од 400.

ТРИБИНА

УДРУЖЕЊЕ књижевника организоваће трибину "Правда за Хандкеа" сутра у 13 часова. Учествоваће Милован Витезовић, Јован Делић, Зоран Аврамовић, Мирко Мркић Острошки, а у програму је и видео-пројекција: разговор са Хандкеом. Стихове ће казивати Вицо Дардић.