Промовисана Бећковићева дела 100 мојих портрета и Мојих 80: Уз Матију откривамо моћ српског језика (ФОТО/ВИДЕО)

Јелена Бањанин

недеља, 15. 12. 2019. у 07:40

Промовисана Бећковићева дела 100 мојих портрета и Мојих 80: Уз Матију откривамо моћ српског језика (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Н.Скендерија

Промовисана дела "100 мојих портрета" и "Мојих 80" у издању "Новости"
ПЕСНИЧКО вече академика Матије Бећковића, на којем су промовисана његова дела "100 мојих портрета" и "Мојих 80" у издању Компаније "Новости", одржано је у суботу увече у Великој дворани Коларчеве задужбине.

- Они које сам опевао већином нису на овом свету, а они које ћу тек опевати били су у публици. Једна књига је плава, док је друга црвена. Идуће године ћу у "Новостима" објавити и једну белу да имамо целу тробојку - казао је Бећковић.

На промоцији, под називом "Ја - то јесу други", било је речи управо о делима, која су Бећковићеви песнички мемоари, а и прослављен је песников осамдесети рођендан.

- Матијином књижевном и поетском дару и делу се већ деценијама дивимо. Читајући његове књиге осећамо се узвишено, било да се у том богатству ироније, смеха, духовитог и хаоса, који се мајсторски смењују и преплићу, било да нам изазивају сузе - казао је главни и одговорни уредник "Новости" Милорад Вучелић.

- Слушајући Бећковића постајемо свесни наше велике историјске традиције, околности и поново откривамо богатство и неограничене и неслућене моћи српског језика. Уз Матију лакше живимо и са нашим манама, којима се он понекад руга, али само онда када су оне обичне, мале и опростиве.


Фото: Н.Скендерија


Истовремено знамо да нас због великих преступа и намере да их починимо чека опомена и тешка реч осуде у истом том величанственом делу. Колико је Матијино стваралаштво постало нераскидив део наших живота и прожиманог искуства, да га често не препознајемо као његово него га несвесно и потајно приписујемо себи и свима нама. Дело највећег песника постало је подразумевајућа народна умотворина. Садржајно то је дело и памет целог српског народа.

Фото: Н.Скендерија

РЕД ЗА ПОТПИСПОСЛЕ неколико сати слушања незаборавне поезије Матије Бећковића, публика је похрлила да купи књиге "100 мојих портрета" и "Мојих 80". Врло брзо се направио ред у холу испред Велике дворане Коларца, али је аутор стрпљиво свима потписао оба издања.

У кратком филму, који је приказан на промоцији, о драгом пријатељу говорили су Мило Ломпар, Драган Хамовић, Душко Ковачевић, Владимир Кецмановић, Радован Бели Марковић и многи други. Рекли су за њега да је аутентична књижевна појава, да је епски широк, али језгровит, да спада међу ретке песнике који пишу боље од себи најбољег...

- Матија је сигурно рођен као песник. То се најбоље види по томе што је његова поезија потпуно особена. Ни на кога и ни на шта не личи, осим на њега. И када чујемо стих, одмах знамо да је то Матија - рекла је у филму Вида Огњеновић. - Он је успео да се отклони од сваког шаблона тако што је најпре, можемо рећи, измислио свој језик. Наиме, поетизовао је неке старије архаичне речи и реченичне склопове, које је пронашао у дијалекту. Њему
ништа не може промаћи и то се види у његовој поезији. Може се рећи и да је Матија свом делу обезбедио свевременост. Свако ко покуша да опонаша Матију Бећковића на погрешном је путу, јер то није могуће.

Директорка издавачког сектора "Новости" Јелена Јововић, рекла је да су у низу 20 вредних и читаних наслова Бећковићева дела медаље које са поносом истичемо.

Фото: Н.Скендерија


Пред камером глумац Петар Божовић се присетио рада на монодрами "Рече ми један чоек", када га је једна рођака на положају упозорила речима да је Матија све покрао од народа. Схватио сам, каже Божовић, да је та крађа, ако не спасла, онда бар успорила пропадање нашег језика и још увек то чини.

Фото: Н.Скендерија


Свечаности су присуствовали министар Ненад Поповић, бивши руски амбасадор Александар Чепурин, Манојло Вукотић, Душан Савић и Марина Рајевић, Драган Јовановић Данилов, Радомир Уљаревић, Драган Хамовић, Мирјана Бобић Мојсиловић, Љиљана Капор, Драган Тапушковић ...

Фото: Н.СкендеријаЕМИР Кустурица: Зна да пробуди емоцију

- Матија Бећковић је најоштроумнији представник међу песницима и један од најзначајнијих у књижевности. Један је од ретких који потврђује правилио да на Балкану сви индивидуални пројекти пролазе, а оно што си замислио као општи образац управо пропада. Када погледате његову биографију видећете успон идеје о поезији, која је започела најроматичним и најзаносним љубавним поемама. Када се тек појавио, Бећковић је знао да пробуди емоцију и да нас све расплаче. Матија је један од оних великих који је успео да опстане дуги низ година и који је научио да нас радује. Свој живот је посветио томе. Мало нас је ко усхитио као Матија Бећковић - казао је Емир Кустурица.


Фото: Н.Скендерија
Недан Поповић: Језик душом обогатио
БЕЋКОВИЋ је међу највећим српским песницима. Човек који је најлепши језик душом још обогатио. Заиста је било уживање слушати га. Желим да му за осамдесети рођендан Господ да, још на многаја љета, доброг здравља и среће.

Фото: Н.Скендерија


Александар Чепурин: Филозоф и патриота
МАТИЈА је велики српски песник са политичким ставом и са осећајем за хумор. Зато је публици интересантно да га слуша. Бећковић је и велики филозоф и патриота. Било је велико задовољство гледати га као уметника на великој сцени.


Фото: Н.Скендерија
Душан Савић: Песма као орден
ВЕЛИКА је част што је Матија био инспирисан да напише песму о мени. Зато кажем да сам добио орден Матије Бећковића осамдесетог реда. Изненадио сам се јер нисам знао да ће баш њу читати. Пријало ми је, али најлепша је била реакција публике.

Фото: Н.СкендеријаДраган Јовановић Данилов: Младићка снага

НЕМА ни у већим културама таквих песника који у осамдесетој години певају са таквом младићком снагом. Највећу вредност његовог дела и појаве видим у томе што је поезију вратио митском, магијском пореклу. Оно што је читао је његова антологија.