ШИРОК је репертоар београдских предновогодишњих концерата. Свира се све, од севдаха, па до Баха. Наравно, Бах је "суђен" Бојану Суђићу, нашем истакнутом диригенту.


* Зашто сте за концерт у "Коларцу" изабрали баш Бахов "Божићни ораторијум"?

- Одлучио сам се за дело које се дуго није чуло у Београду, намењено извођењу управо за божићне и новогодишње празнике. Оно је једно од неколико најзначајнијих дела свеукупне светске литературе, једног од највећих композитора.

* Шта публика може да очекује?

- Трудићемо се да Баха свирамо и певамо на врхунском нивоу, онаквом какав би се могао очекивати у великим светским музичким центрима.

* Очигледно, и класика може да буде лепа предновогодишња забава.

- Емоције које уметничка музика у нама побуђује чине нас бољима и човечнијима, за разлику од много чега што нас у савременом друштву отуђује и спушта на нижи цивилизацијски ниво. Добра забава не мора да подразумева бег и заборав, већ - вишу свесност.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суђић: Доста смо свирали у сенци Филхармоније


* Генерално, на чему инсистирате као врхунски музички уметник?

- На искрености, разумевању, посвећености, стремљењу ка највишим циљевима... Квалитету изнад свега, па често и изнад могућности.

* Шта волите још да слушате осим класике?

- Често ме дотакне наша изворна народна музика, као и многе светске композиторе класичне музике који су инспирацију добијали у народним мотивима, пре свега сопственог народа.

* Који су вам даљи планови?

- Непосредно после Баха, припремам наш традиционални Београдски новогодишњи концерт у Сава центру, 12. јануара. Поред наших РТС ансамбала, наступићи и сензационални тенор Чарлс Кастронов.

* Шта вам је још обележило протеклу недељу, мимо музике?

- Музика је увек ту. Дивним младим студентима ФМУ и нама, нешто старијим колегама са факултета, омогућила је незаборавну турнеју у Италији и Словенији. Верујем да ће је се многи сећати целог живота.