ДУГОГОДИШЊА агонија издавачке куће "Просвета" требало би да буде окончана споразумом о пословној сарадњи са "Службеним гласником", који је, како "Новости" сазнају, у петак одобрен у Министарству привреде. Споразум ће бити потписан током следеће недеље, а ступиће на снагу у марту следеће године. У суботу, иначе, "Просвета" обележава 75 година постојања.

- Пошто нисмо у могућности да сами обезбедимо профитабилно пословање, за које нам је потребно сто милиона динара, ово је једини начин да се обезбеди стабилност фирме и наставак дугогодишње продукције - каже, за "Новости", др Бранислав Вукасовић, директор "Просвете". - Овим уговором биће обухваћене књижара "Геца Кон" и магацин у Улици Вука Врчевића, а посебним анексом ће се уредити питање продавнице у Макензијевој, која је издата у закуп на пет година без сагласности Министарства привреде. "Гласник" ће преузети седам наших радника, с тим што ће своје књиге моћи да продаје у нашој књижари.

На питање да ли то значи да ће се "Просвета" утопити у моћни "Службени гласник", Вукасовић одговара:

- "Просвета" остаје као правно лице до даљег, док се не реши питање наших акција. Наша кућа је акционарско друштво, у којем 80 одсто акција држи држава, а остало мали акционари и приватне фирме. Сва своја издања засада ћемо задржати, а за даље ћемо видети. За 75 година "Просвета" је објавила 20.000 наслова, а и даље поседује ауторска права за многа вредна издања која би могла поново да буду објављена у сарадњи са "Гласником".

Споразум обухвата и санацију књижаре "Геца Кон", у коју је прошле године ушла вода. Адаптација ће коштати око 200.000 евра, при чему је предвиђено да се уради улазни део, онакав какав је књижара имала у време великог издавача Геце Кона.

- Успели смо да после дужег времена измиримо све обавезе са 30. новембром, осим два судска спора која се још воде - каже Вукасовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вукосављевић: Заштитићемо књижару "Геца Кон"


- Истовремено, исплаћене су и заостале зараде. У суботу ћемо седамдесетпетогодишњицу постојања обележити скромно, како и приличи нашој ситуацији. Биће представљено наше најновије издање, песничка књига "Од Хиландара до Острога" Драгана Драгојловића.Бранислав Вукасовић,Фото К. Михајловић

У Чика Љубиној 1 "Просвета" је основана 14. децембра 1944. године. Истог месеца објављена је прва књига "Народ је бесмртан" Василија Гросмана. У пролеће 1945. изашла су три велика дела Иве Андрића "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника" и "Госпођица", а српски нобеловац је био први председник Управног одбора "Просвете".

Све до почетка деведесетих било је то најуспешније издавачко предузеће Југославије, са великом продукцијом од 365 књига годишње. Многобројне библиотеке "Велики романи", "Каријатиде", "Плејаде", "Плава птица" оставиле су трајан печат у нашој култури.

Подсећајући да је суноврат куће почео 2009, када је приватизација извршена на крајње сумњив начин, при чему је за кратко време распродат највећи део имовине, а годину дана касније то поништено и враћено у оквир државе, Вукасовић закључије:

- Као најстарије и најуспешније издавачко предузеће на Балкану, носилац традиције једног од најстаријих српских издавача Геце Коне, као и због нових издавачких и развојних програма, "Просвета" заслужује да опстане. Јер, допринос "Просвете" култури српског народа, па тако и европској култури је немерљив.


ВЕЛИКИ ПИСЦИ

ВЕЋ првих дана у "Просвети" су се окупљали значајни књижевници Десанка Максимовић, Гвидо Тартаља, Бранко Ћопић, Чедомир Миндеровић, Мира Алечковић... На челу куће су се смењивали Чедомир Миндеровић, Антоније Исаковић, Мирко Милорадовић, Видосав Стевановић, Чедомир Мирковић, Милисав Савић... У уредништву су били најугледнији писци: Миодраг Павловић, Милорад Павић, Бранислав Петровић, Петар Џаџић, Стеван Раичковић, Светлана Велмар Јанковић, Вук Крњевић, Милан Комненић...