Сања Марковић је мало чудо нашег глумишта: Непосредна и дечје искрена, већ је привукла симпатије публике

Вукица Стругар

14. 12. 2019. у 14:05

Сања Марковић је мало чудо нашег глумишта: Непосредна и дечје искрена, већ је привукла симпатије публике

Сања Марковић Фото П. Митић

Чини се да млада глумица у свом непатвореном дару нема поређења, као што се и њен животни пут разликује од већине вршњака

КАДА се појавила у улози Пука у представи "Сан летње ноћи - пројекат Шекспир" на сцени националног театра, међу позоришним гледаоцима прострујало је питање ко је млада глумица чија је већ прва реплика изазвала пажњу публике. Њено име пронашли су на дну позоришне поделе, али је аплауз на крају представе био најбоља потврда једној посебној аутентичности и спонтаности. Чини се да Сања Марковић у свом непатвореном дару нема поређења, као што се и њен животни пут разликује од већине вршњака...

Прочитајте још: Нови наслов у овој сезони на Сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212: Премијера "Тестирано на људима"

Почео је у Крњешевцима (село код Шимановаца), у коме је проводила детињство с родитељима и две старије сестре. Са девет година већ путује у Београд, у глумачку школу Михаила Лаптошевића. Захваљујући овој чињеници, добила је касније и стипендију за Артимедију у којој је, после две године гимназије у Старој Пазови, завршила средњу школу.

- Било је то за мене необично искуство. Сваког јутра сам пешице или аутом, са сестром, долазила до Шимановаца, а онда аутобусом до Београда у приватну школу и један сасвим други свет - прича о својим првим уметничким интересовањима Сања Марковић. - Иначе, још као сасвим мала волела сам да имитирам. Али не познате личности, већ неке старе жене из комшилука. Све што бих чула у разговору одраслих, понављала бих у слушалицу фиксног телефона. Нисам волела друштвене игре, дружила сам се са имагинарним пријатељима, Зуском, Самом и Симом.

Прочитајте још: "Љубав до гроба" на сцени "Вука": Мелодрама с комичним елементима о двоје пензионера и младој комшиници

Непосредна и дечје искрена, открива и како је неславно прошла на првом пријемном за ФДУ:

- Била сам катастрофална! Имала сам огромну трему, као да сам дошла да наместим столицу и "поспремим" за следећег кандидата. Положила сам из "друге" и завршила у класи Срђана Карановића.

- После првог семестра професор ми је рекао да ћу се ја у целој групи (а било нас је десеторо) највише променити. Не знам на шта је мислио, али је тако некако и било... Још на вежбама волела сам да играм старије од себе, жене из народа, вероватно због оних имитација у детињству. По цео дан проводила сам на факултету, увече се касно враћала кући. Људи око мене мислили су да ми је тешко, али ја тако нисам осећала: ставим слушалице, размишљам, "скидам" ликове из аутобуса, дремам. Први излазак на позоришну сцену био је код Бориса Лијешевића у представи "Хотел Слободан промет" у ЈДП. Мала улога, уђем и кажем "Пакерета" и са још три девојке отпевам једну песмицу. Али и данас јој се веома радујем.

Следећи задатак чекао ју је у "Бухи", у "Успаваној лепотици" (на трећој години студија), у режији Тање Мандић Ригонат:

- Добила сам главну улогу. Много волим ову представу и веома ми је драго што Тања није у поделу узела неку Дизнијеву лепотицу. Кад изађем на сцену деца се шокирају јер очекују крхку, нежну и плаву лепотицу. Мислим да се зато одмах определе за принца... Следећа дивна ствар десила ми се у Дорћолском народном позоришту на сцени "Космодром" код редитеља Филипа Гајића, једног од најзначајнијих људи у мом досадашњем животу! Добила сам улоге у представама "Луде ноћи над Совјетским Савезом" (већ 50 извођења), "Карма, снови оца Сергија", "Зидање Скадра". Иначе, све што сам до сада постигла је захваљујући Филипу и "Космодрому", јер сам у једном тренутку због своје несигурности чак помишљала да напустим глуму...

Ипак, уследила су прва признања: с представом "Крмећи кас" (режија Миља Мазарак) освојила је награду на Интернационалном студентском фестивалу у Крајови (Румунија), потом је у НП "Стерија" у Вршцу добила улогу у представи "Виктор или деца на власти", у поставци Александра Швабића.

- Потом сам прошла кастинг код Јагоша Марковића и "ускочила" у улогу Раке у "Госпођи министарки" Народног позоришта, Снежана Тришић ме је ангажовала у "Анималсу" Крушевачког позоришта, а онда и Кокан Младеновић за "Сан летње ноћи". То ми је тренутно најдража улога.

Фото Промо “Сан летње ноћи“

На питање шта највише воли у глуми и какве задатке прижељкује, једноставно одговара:

- Увек је најинспиративнија истина. Нема везе са жанром. Живот је живот, глума је глума, у сваком медију. И у позоришту постоје крупни кадрови, као што има и апсурда на телевизији. Не прижељкујем ниједну улогу. Свака следећа је нова и прва. Не постоји ни друга, ни трећа...

ВЕЛИКИ ТРЕМАРОШ

ОВА 2019. је за мене веома значајна година. Велики сам тремарош, па зато ниједну моју представу нису гледале моје сестре и родитељи. Али на извођења обавезно долазе мој момак Данило Лончаревић и најбољи друг Милан Зарић (обојица са класе). Пре недељу дана почеле су пробе у Народном позоришту представе "Калигула", у режији Снежане Тришић. Била сам и на кастингу у ЈДП за "Путујуће позориште Шопаловић", спремила сам Симку и - добила. Представу режира Јагош Марковић, а пробе почињу данас. Играм и на ТВ Нова у серији "Ујка - нови хоризонти" - објашњава наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Gospodin R

14.12.2019. 22:25

Devojka bi morala da naglasi da je kasting o kojem govori bio tzv. kasting zatvorenog tipa na koji obične smrtnice nisu mogle da izadju, štaviše ni da čuju da će to biti u pripremi. Dakle, devojka se možda "izborila" sa još par devojaka konkurencije, onih koje su, kao i ona, imale nekog da ih ugurava tamo gde treba. Hvala na pažnji.

Vanja

15.12.2019. 17:15

@Gospodin R - Ona jeste čudo jer nema niko da je gura niti bilo koga da stoji iza nje. Dete je sve svojim talentom dobila i Bogu hvala već je počelo otimanje ko će raditi sa njom. Stojim iza ovoga što sam napisala apsolutno. Niko sem nje same. Talenat koji ja nisam do sada videla nigdeee.

Vesna

09.03.2020. 19:55

@Gospodin R - Fascinirana sam, kao i mnogi, glumom ove pretalentovane devojke. Komentar iznad je toliko zlonameran i netacan da taj koji ga je napisao treba da se stidi. Dakeko ce dogurati Sanja draga.

Goca

15.12.2019. 13:18

Ja sam je gledala u čudesnim predstavama Dorćolskog narodnog pozorišta. Malo je reći da je predivna. I ne samo ona, teško je u nekom drugom pozorištu videti tako posvećene i iskrene glumce. Predstave kao da nisu iz ovog vremena, oni odvuku čoveka u neko bolje - buduće ili prošlo vreme. Srela sam već nekoliko ljudi koji su tamo bili i svi smo se složili u tome da je to pozorište neverovatno.

Neca

15.12.2019. 21:41

Anđeo,neverovatan spoj svega dobrog u jednoj osobi. Nestvarna za ovo vreme. Svaka čast...