ПО тексту Маје Пелевић ( рађене у форми радионице, у режији Бојана Ђорђева) настала је представа "Тестирано на људима", чије је премијерно извођење 13.децембра на Сцени "Мира Траиловић" Атељеа 212.

- У овом комаду највише ме занимало питање слободе. Колико смо данас слободни или неслободни, односно колико нас привилеговано западно друштво, невидљиво за нас, контролише - истиче Маја Пелевић. - Кроз различите ритуале, технологије, тв програме, мобилне телефоне, лајф коучинге, психотерапије, доводимо себе у ситуацију да не желимо никакву промену...

Пелевићева додаје да глобални надзор коме смо изложени, (захваљујући и интернету) користе мултинационалне компаније да би обликовале новог пасивног потрошача који дозвољава да се његови лични подаци користе и продају.

Прочитајте још - Атеље 212 бољи од Бродвеја

- И на крају, шта ако те машине све преузму? Да ли би та реалност била боља од ове у којој живимо? - поставља себи,али и публици питање Маја Пелевић. - Иначе, ова тема присутна је и у филмовима и на телевизији, било ми је интересантно давидим како може да се преточи у позориште.

Од данас, како је саопштио управник Новица Антић, сви комади који се играју у овој кући (па и "Тестирано на људима"), биће доступни читаоцима на сајту Атељеа 212.

Фото Атеље 212

- Можда то није била намера аутора, али чини ми се да се представа бави историјом читаве цивилизације и предавања слободе људи боговима, владараима, воћинској вољи народа и, на крају - машинама. Да ли то радимо својевољно или не, да ли смо у свему томе жртве, велико је питање - каже Антић.

У представи играју Александра Јанковић, Ана Мандић, Софија Јуричан, Иван Михаиловић, Иван Јевтовић, Дејан Дедић,Александар Ђинђић и Исидора Симјановић. Драматург је Димитрије Коканов, сценограф Синиша Илић, костимограф Маја Мирковић, композитор Лука Папић, а кореограф Исидора Станишић.