СТОКХОЛМ
ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА


МНОГЕ очи биле су упрте ових дана у Петера Хандкеа, који је у Стокхолму показивао да може другачије да се мисли. И, није се ни за јоту поколебао.

- Хандке није ништа рекао о било чему што мења курс, он је, ипак, човек стена - сажео је у једној реченици, за "Новости", његов пријатељ и пратилац на уручењу редитељ Емир Кустурица све што би могло да се каже о наступу нобеловца током вишедневне церемоније у главном граду Шведске.

Многи су желели да га увуку у поље политике, али се он није дао. Тако је било и када је, у касне сате, готово пред поноћ, у уторак увече изговорио, као и сви добитници Нобелове награде, здравицу на банкету одржаном у њихову част у Градској кући Стокхолма пред 1.200 званица.

Ова последња беседа била је и најкраћа, не само његова, него и свих нобеловаца, али и најмистичнија, и на најбољи начин је открила колико је тешко проникнути у пишчеву генијалност. Уместо поља политике, критичари су добили поља јагода.

Петер Хандке је свој говор, који је трајао тек нешто дуже од минута, пред шведским краљем и краљицом, и у присуству највиших званица, посветио првој жени добитници Нобелове награде, Швеђанки Селми Лагерлеф, и њеној метафоричној причи о дечаку Нилсу Холгерсону који је летео с гускама:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Хандке проглашен непожељном особом у Сарајеву

- Ово ми је прва здравица у животу. Према мом старом енглеском речнику, здравица значи на даљину поздравити лепу жену. Ово је други пут у животу да се обраћам краљу и краљици. Први пут сам пронашао себе како се суочавам са Светим Лујем, краљем Француске и његовом вољеном женом Маргаретом од Провансе. Али, то је било у 12. веку, у сну. Моје жеље и поздрави одлазе дивљим гускама и Чудесном путовању Нилса Холгерсона кроз Шведску. Моја жеља је да гуске у будућности такође лете и ван Шведске, по свим пејзажима, не само у Европи, и тако претворе чак и најмање земље у земљу широм света! Дивље гуске Селме Лагерлеф, заувек. Поља јагода, заувек. И шумске јагоде, заувек - поручио је Хандке у говору на банкету.