ПОСЛЕ великог успеха код фестивалске публике и критике, и Специјалне награде на 26. Палићу, филм "Ајвар" редитељке Ане Марије Роси, у среду вече ће имати две премијерне београдске пројекције - у "Комбанк дворани" у 20.30, и у биоскопу "Синепплекс Ушће" у 19.30.

За ликове главних јунака у овој интимно-социјалној драми, Наташа Нинковић и Сергеј Трифуновић награђени су за најбољу женску и мушку улогу на овогодишњем Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије, а значајне роле остварили су и Весна Чипчић, Миодраг Крстовић, Гордан Кичић, Александра Јанковић, Бранка Петрић, Паулина Манов...

Према речима Ане Марије Роси, њен најличнији мотив да сними овај филм био је да се бави нечим што је болно и што је одређују за сваког од нас, а то је моменат раскида са вољеном особом.

- То прича о крају једног брака, о људима који су представници генерације која је преживела згуснуту историју на простору некадашње Југославије и потражила бољи живот негде у иностранству.

Прочитајте још - Наташа Нинковић: Индивидуализам женама донео усамљеност

Наслов филма "Ајвар" је метафора и нешто што је препознатљив елемент сваког избегличког и емигрантског живота са ових простора. Не познајем никога ко је отишао из Србије или Балкана, а да није паковао и носио ајвар на своје одредиште. Ајвар је и наш корен идентитетски, и усуд, али и драматуршки елемент у филму - изјавила је редитељка, коју међународна и наша публика познаје по омнибусу "Неке друге приче" из 2010, који је приказан на бројним интернационалним фестивалима, а њен рад у овом пројекту, као најуспешнији, издвојио је критичар часописа "Верајети".

Ново остварење "Ајвар" Ана Марија Роси потписује и као сценаристкиња, заједно са Мајом Тодоровић, а у ауторској екипи су и директорка фотографије Маја Радошевић, сценографкиња Мина Лазаревић, костимографкиња Ксенија Терзовић, монтажер Матеја Рацков. Филм је снимљен као српско-црногорска копродукција (продуцент је кућа "Биберче" из Београда), уз подршку ФЦС, Министарства културе Србије, и Министарства културе Црне Горе.