Београд - Напуљ 2020: у црном и белом" престижни календар италијанске културне асоцијације „Di Meo vini ad arte" из Напуља на чијим су страницама раскошне фотографије грађевина српске престонице, представљен је после Београда, у организацији Амбасаде Србије у Италији, и у овом граду.


Ђенеросо Ди Мео, један од носиоца иницијативе да се кроз фото објектив прикажу здања појединих градова, овај пут кроз објектив Масима Листрија Београд и његов Народни музеј, Савезна скупштина, Народна банка, Народно позориште.., говорио је о томе како је , заједно са и члановима ове асоцијације, имао прилику да се увери у лепоте главног града Србије током боравка у Београду почетком новембра.


Календар је представљен у напуљском здању Палати Сера ди Касано из 17. века, у просторијама Института за филозофију, у присуству око 200 потомака напуљских аристократских породица, а амбасадор Србије у Италији, Горан Алексић, захвалио се домаћинима на жељи и напору, како је рекао, да упознају Србију и Београд..


Он је додао да овај календар представља корак у приближавању и упознавању два града који имају своју лепоту и шарм и најавио друге манифестације које планирају Град Напуљ и Асоцијација Де Мео.


Прочитајте још: Ло Кашо: И културна сарадња је битна, морамо је јачати


Поздрављајући присутне у име домаћина, Франческо Сера ди Касано, подсетио је на солидарност коју су Наполитанци показали са Србијом у време бомбардовања 1999. када је Институт за филозофију објавио јавно писмо протеста против НАТО бомбардовања.


Претходних година календари су били посвећени Лисабону, Истанбулу, Бечу, Москви. Штампају се у тиражу од осам хиљада, а потом, обилазећи свет, бивају представљани на разним местима.Календар можете погледати овде