НИШ – „Дела која су пред вама груписана су у три целине од којих је доминантна групација дела где је женски акт провокација за уметника не само као физичка појава већ и као један могући недосањани сан, казала је редовни професор Факултета уметности мр Катарина Јовановић отварајући изложбу радова насталих на ликовним и фотографским колонијама „Пигмалион“ у селу Тамњаница надомак Ниша. Ове колоније специфичне су по томе што уметници стварају у пољима лаванде и смиља подно Суве планине.


Изложба је отворена у Концертно-изложбеном простору нишког Факултета уметности је вечерас и трајаће до 26. децембра. Уметници чији су радови изложени су Стојан Миланов, Небојша Ђурановић, Дејан Деки Миливојевић, Славољуб Радивојевић, Јасна Опавски, Петар Мошић, Ивана Милев, Иван МИленковић, Биљана МИленковић, Марија Здравковић, Милан Тодић, Изидор Томаж Перко, Владимир Војводић, Нарцис Кантарџић, Милан Ђаков, Андреја Леко, Милан Тврдишић, Михаел Милутиновић, Владимир Лалић, Филип Миразовић, Вук Вучковић Миша Вемић, Љуба Попадић, Наод Зорић, Катарина Недељковић и Александра Бранковић.


- Могу се видети и дела уметника који се у реалистичком маниру окрећу сазнавању природе. Дела остављају простор публици да у њима досањају део својих снова или својих искустава. Трећа групацију чине апстрактна дела која то опет нису до краја и ту можемо пронаћи одрежене органске склопове и асоцијативност, казала је професорка Јовановић која је истакла да ова изложба отвара врата сарадње између Пигмалион и нишког факулета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Изложба фотографија у галерији "Обојена светлост": Деца која су преживела бомбардовање током три године у зонама Донбаса


- Пигмалион окупља уметнике не само из наше земље и то ће за наше студенте бити драгоцено искуство, навела је професорка која је подсетила и на вајарску радионицу која је такође одрђана у Тамњаници и позвала љубитеље уметности да посете јединствени Парк скулпрута у овом селу.


Пигмалион окупља уметнике од 2017.године оснивач је словенац Горажд Чук. Сарађују са већ афирмисаним уметницима али прате и младе, непознате уметнике и пружају им подршку.Фото: Д.Алихоџић


Фото: Д.Алихоџић


Фото: Д.Алихоџић


Фото: Д.Алихоџић


Фото: Д.Алихоџић