Сусрети уметника из две земље: Срби и Словаци, један на један

М. А. К.

09. 12. 2019. у 12:43

Сусрети уметника из две земље: Срби и Словаци, један на један

Ана Књажовић

Гостовање колекције београдске Галерије '73 У културном центру "Писторихо палас" у Братислави

УМЕТНИЧКА збирка чукаричке Галерије '73, од понедељка вече други пут гостује у Братислави, у културном центру "Писторихо палас" (простор некадашњег Лењиновог музеја), где ће представити изложбу, на којој ће се, уз дела 22 наша уметника свих генерација, наћи и радови чувене породице Књазовиц. А то су Ана, Наташа и Јан Књазовиц, један од зачетника наивне и маргиналне уметности у Србији.

- Поставком која носи назив "Један на један", представићемо српско-словачко сликарство које долази из Србије - истиче директорка Мирела Пудар, подсећајући да је колекција ове галерије настала тако што су излагачи, наши угледни аутори, са пуно поверења поклањали своја дела, знајући да она неће остајати у мраку неког депоа, већ да ће бити пред публиком управо на оваквим поставкама. - Концепт Галерије '73 подразумева и упознавање са другим културама, али и приближавање наше културе другим срединама. Кроз историју, Словаци су увек били пријатељи и велика подршка нашој земљи, а у сарадњи са амбасадом ове земље у Београду, од пре две године организујемо и Дане словачке културе у Београду.

Прочитајте још - "Српска кућа" окупила 20.000 младих писаца

Поред изложбе која је својеврсни пресек догађања на српској ликовној сцени, ово гостовање обогатиће и сусрети књижевника из две земље, а и свечаном отварању присуствоваће чланови Друштва писаца Словачке.

Мила Гвардиол


- За своје међународне пројекте, каква је ова изложба, Галерија '73, добила је подршку градске општине Чукарица, Секретаријата за културу града Београда и Министарства културе и информисања - закључује Мирела Пудар, уз наду да ће изложба у Братислави постати традиционална.

ЛИКОВНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

СРПСКУ ликовну репрезентацију чине дела Александра Радоша, Александра Ракоњца, Божидара Бабића, Вере Миљковић, Драгољуба Варајића, Ђурђе Сивачки, Жељка Виторовића, Ирине Черњавски Шантрић, Јована И. Ракиџића, Љиљане Бурсаћ, Љиљане Стојановић. Међу ауторима су и Марија Каписода, Матија Рајковић, Мила Гвардиол, Милица Којчић, Миљан Стевановић, Мирјана Маодуш, Невена Дидовић, Немања Мате Ђорђевић, Ратко Вулановић, Саво Рупић, Сузана Вуловић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације