ЖЕНЕ жртве рата Републике Српске упутиле су се на доделу Нобелове награде за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу! Како је у недељу у Београду најавила председница Удружења Божица Живковић Рајилић, пут Шведске оне крећу зато што је "Хандке једина особа која је у току рата причала истину".

- Једини је он говорио шта се догађало српском народу, док су нас у Европи гледали као лоше људе, кривили да смо агресори и називали нас геноцидним народом. Ми не идемо тамо да причамо шта смо преживеле, ми идемо у Стокхолм искључиво као подршка Хандкеу јер је добио Нобелову награду за утицајно дело - истакла је Живковићева, указујући да су идеја за пут и званичан позив стигли из српског удружења "Содертеље" из Стокхолма.

Како истичу чланице Удружења "Жене жртве рата РС" које броји тачно 711 чланица, у Стокхолм иду у миру и нису део протеста, или било ког лошег сценарија.

Прочитајте још - Хандке одржао говор дрхатавим гласом: Две потресне приче о смрти у тундри и млекарици нежних руку

- Наш долазак је најављен пред две зграде. Десет жена из нашег Удружења ће у уторак посетити Концертну кућу, где ће бити свечана конференција коју ће одржати овогодишњи добитници Нобелове награде, а потом ће истог дана посетити Кућу града Стокхолма, где ће пратити наступ филхармоније. Очекујемо да ће нам се придружити Савез Срба у Стокхолму и удружења Срба из других градова и земаља - рекла је председница Удружења.

Она каже да је Хандке упознат с њиховим доласком, али да оне, како истиче, неће својим присуством "стављати никога под притисак или њега у непријатну ситуацију".

- Он сам нека одлучи да ли жели да се сретне с нама или не. Он зна да ми долазимо. Ако њему штети да буде с нама у јавности, ми ћемо се повући и сачекати неку другу прилику да га упознамо - -нагласила је Живковићева.

Божица Живковић каже да се на бројним пропутовањима сусретала се са питањима "где је била 20 година":

- Говорим само истину. Причам људима шта сам проживела у логору 322 дана. Онај ко није долазио из света и видео шта се нама догађа, није знао шта се дешава.