Изложба радова из Колекције Петровић у Галерији ‘73

Novosti Online

04. 12. 2019. у 16:05

Изложба радова из Колекције Петровић у Галерији ‘73
У четвртак, 5 децембра, Галерија ‘73 београдској публици ће представити радове колекције Петровић
У четвртак, 5 децембра, Галерија ‘73 београдској публици ће по трећи пут представити експонате музејске вредности, а који су у поседу приватних колекција. Овом приликом биће изложени радови колекције Петровић. Изложбу ће у 19 часовасвечано отворити господин Никола Кусовац, дугогодишњи кустос Народног музеја.


На изложби ће бити представљен избор радова 23 уметника: Милана Блануше, Божидара Дамјановског, Владимира Дуњића, Боре Иљовског, Љубодрага Јанковића Јалета, Ратка Лалића, Александра Луковића Лукијана , Марине Накиђеновић. Милије Нешића, Предрага – Пеђе Нешковића, Душана Оташевића, Љубе Поповића, Јована Ракиџића, Кемала Рамујкића, Миодрага - Драгана Рогића, Раде Селаковић, Јована Сивачког, Младена Србиновића, Воја Станића, Милана Сташевића, Теодора Стевановића, Радосава Тркуље и Александра Цветковића.


„ Колекција Петровић обухвата дела у распону од 1976. до 2008. године. Њен почетак означава слика Кемала Рамујкића ( Пред капијом ), која је подстакла љубитеље да набаве више дела од истог аутора, упоредо и од многих других. Неколицина уметника заступљена је радовима који упућују у њихове узлете и стваралачка раздобља. Бројнији су они чија настојања и домете сублимише по једно врло добро изабрано дело. Циљ Олге и Душана Петровића није да, по музеолошком принципу, окупе све што је траг о правцима, покретима и трендовима у Србији. Њихова збирка обилује врхунским остварењима из различитих стваралачких периода њима омиљених уметника “, речи су историчарке уметности Љубице Миљковић, ауторке текста за каталог изложбе.На изложбама овог типа, колекционари доприносе томе да култура буде доступна свима и да сви уметнички простори могу да подрже вредна уметничка дела.


Прочитајте још: Мачкове фотографије „оживљавају“ манастире: Изложба нашег колеге о црногорским светињама


Начини формирања приватних збирки зависе од укуса и сензибилитета оних који су их установили, али свакако сведоче о томе да су колекционари познаваоци уметности и врло често пријатељи уметника чија остварења цене и бирају за своју збирку. Такав је случај и са колекцијом Петровић и њеним власницима, породицом Петровић.


Изложба ће трајати до 17.децембра 2019. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације