У ЗГРАДИ Југословенске кинотеке, у четвртак у 19.30, биће представљена нова, дигитално рестаурирана верзија филма "Нешто између" Срђана Ђиђе Карановића, из 1982. године. До сада је, у оквиру пројекта "ВИП Кинотека", дигитализовано 13 култних остварења, а "Нешто између" је, после "Мириса пољског цвећа" и "Петријиног венца", Карановићев трећи филм "у новом руху".

Мелодрама о Американки која долази у Београд и ту, на размеђу Истока и Запада, постаје део љубавног троугла, снимљена је у продукцији "Центар филма", по сценарију Срђана Карановића и Ендруа Хортона. Главне улоге тумаче Карис Корфман, Драган Николић и Предраг Мики Манојловић. Камеру потписује Живко Залар, сценографију Миљен Кљаковић, а музику Карановићев чест сарадник Зоран Симјановић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Срамна одлука жирија у Финској: Њихов писац Србе описао као монструме, а они му за то дали награду

- Већина радње филма се дешава у Београду. Београд је у тих месец и по, колико траје радња филма, на известан начин центар једног шашавог света, центар Запада и Истока, и географски и политички - каже, за "Новости", редитељ Срђан Карановић. - Та генерација, којој сам и ја припадао, живи у неком чудном вакууму привидног задовољства и среће, а с друге стране јој се смеши неки колапс или ужас.

Карановић се, за наш лист, присетио рада на овом филму.

- "Нешто између" је стилски помало налик америчкој мелодрами, има елементе и комедије и неке београдске савремене урбане драме. Све је некако "између". Сећам се колико смо се трудили око овог филма, радили смо га са велики ентузијазмом. Филм делује и весело и тужно, али делује и богато иако је коштао много мање него што то на екрану изгледа. То смо успели захваљујући напору и доброј вољи целе екипе која је радила овај филм.

Фото Југословенска кинотека

На наше питање да ли су баш ови филмови они које би и сам изабрао за дигитализацију, славни редитељ искрено одговара да избор не зависи од њега.

- То који ће се филм дигитализовати највише зависи од продуцента, односно од онога ко поседује негатив и ко хоће да га уступи у замену за одговарајућу надокнаду. Те копије су често копродукција, многе куће данас више не постоје. У овом случају, конкретно, био је то договор "Центар филма", ваљда јединог који још ради, затим Кинотеке и ВИП-а. Надам се да ће на овај начин многе филмове спасти од пропадања, јер се ти негативи често чувају у неадекватним условима, а неки од њих су у веома лошем стању - каже Карановић, који је и сам учествовао у рестаурацији сва три своја филма.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Милану Кундери враћено чешко држављанство

НАГРАДЕ

ФИЛМ "Нешто између" премијерно је приказан у Кану 1983, у оквиру програма Un Certain Regard. Потом је наставио турнеју по угледним фестивалима, од Пуле, преко Валенсије, Монтреала, Мелбурна... до Њу Делхија. Нису изостала ни признања, па је тако филм "Нешто између" добио Златне арене у Пули (за режију, камеру, костим и Предраг Манојловић за главну мушку улогу), награду публике у Кану, награду жирија у Валенсији...