ПОВОДОМ 150 година од рођења Слободана Јовановића (Нови Сад, 1869. - Лондон, 1958), академика, чувеног правника, историчара и политичара, у Новом Саду од уторка обновљену фасаду његове родне куће у Улици Светозара Милетића број 29, краси спомен-плоча.

Ово обележје свечано су открили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник САНУ академик Владимир С. Костић. Они су подсетили да је први Слободан у Срба на Правном факултету Велике школе и Универзитету у Београду предавао као ванредни, редовни и хонорарни професор око 40 година, те да је био декан тог факултета, ректор Универзитета у Београду, председник Српске краљевске академије, председник Српског културног клуба, као и потпредседник и председник Владе Краљевине Југославије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пред публиком „Симпто - Мате“: Радови Немање Ђорђевића у легату Михајловића

- Требало нам је 150 година да скупимо храбрости и обележимо ово место, да исправимо неке неправде и нелогичности, те да покажемо колико је Нови Сад био велики и широкогруд да прими људе из свих крајева где је наш народ живео, па и у тим избегличким временима за нашу браћу јужно од Саве и Дунава - рекао је Вучевић.

Академик Владимир С. Костић захвалио је огранку САНУ у Новом Саду на "вредном цивилизацијском чину".

- Није наша идеја да се бавимо рехабилитацијом и проценом историје, али је наша дужност да укажемо на дело овог човека који је написао 20 томова и иза себе оставио читав низ важних закључака од којих су многи остали непознати - рекао је председник САНУ, и подсетио да упркос чињеници да ником не може да престане чланство у САНУ, у вези са Слободаном Јовановићем у једном тренутку смо нажалост подлегли "брисању из памћења".

Костић је рекао да ова табла сведочи да је овде живео неко ко је знао и умео више од нас и коме, ако ништа друго, треба да будемо захвални за његове књиге о првим нашим вождовима, о вођама Француске револуције, дискусијама о тоталитаризму и демократији и другим делима.

После Другог рата па све до 1990. године књиге Слободана Јовановића, великог критичара комунизма, нису штампане у Југославији. Рехабилитован је 2007. године, а његови посмртни остаци враћени су у Србију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Време "умирања" и васкрснућа светиња у Црној Гори забележио је објективом: Отворена изложба Зорана Јовановића Мачка

ОКРУГЛИ СТО

У НОВОСАДСКОМ огранку САНУ у уторак је приређен Округли сто "Слободан Јовановић и Нови Сад". После поздравне речи председника Огранка Стевана Пилиповића, академик Миро Вуксановић рекао је да је Јовановић имао велику ружу дарова. О Јовановићевој породици, његовој сарадњи са Летописом Матице српске као и о његовом доживљају Јована Хаџића, Васе Стајића и Светозара Милетића, говорили су Борис Милосављевић, Зорица Несторовић, Урош Станковић, Бранислав Поповић и Дарко Полић.