НАЈВЕЋА фолк звезда старе Југославије постала је инспирација једне позоришне представе: "Лепа Брена пројект" (по концепту и режији Олге Димитријевић и Владимира Алексића) премијерно ће бити изведен 18.децембра у Битеф театру.

Како се најваљује,кроз највећи шоубизнис симбол некадашње земље, биће испричана прича о последње четири деценије на нашим просторима, друштвено - политичким трансформацијама, поносу и болу, разочарању и нади, па и покушају стварања нових утопија. Пет верзија Лепе Брене тумаче Јована Гавриловић, Јасна Ђуричић, Јелена Илић, Тамара Крцуновић и Иван Марковић, за које је монологе писало петоро младих писаца с подручја бивше СФРЈ (Олга Димитријевић, Ведрана Клепица, Слободан Обрадовић, Маја Пелевић и Тања Шљивар), а и публика ће бити део представе и са глумцима учествовати у креирању кореографије и колективном певању Брениних песама.

Занимљиво је да се пет верзија истог лика зову Брена градитељства, Брена бизнисменка, Брена песме, Брена Југословенка и Брена сексуалности.

Прочитајте још - Лепа Брена као чоколада

"Сама представа подразумева истраживање различитих извођачких пракси. Реч је, дакле, о пет Брена које кроз монолошке исказе контекстуализују тему пројекта, проблематизују је и ступају у међусобне односе, творећи тако од низа монолога једну широку дијалошку форму" - наводи се у најави.

Пројекат обухвата различите језике глумачког и плесног, као и музичког театра, стварајући полигон за развој имверзивног позоришног догађаја. Зато, сви учесници представе ступају у дијалог са понуђеним тематским оквиром,па и наслагама сопственог сећања и личним искуством као контекстом разумевања наше колективне прошлости.

Драматург представе је Димитрије Коканов, кореограф Игор Коруга, сценограф Никола Кнежевић, композитор Драшко Аџић, а за костиме су задужене Сенка Кљакић и Милица Коларић.

Репризе су планиране 20,21, 22.децембра.