ПРВИ Хандкеов позоришни комад, "Псовање публике" (написан 1966. године), у уторак, 3. децембра ће бити изведен шести пут на сцени КПГТ, у новој подели и режији Љубише Ристића. Јер, свака нова генерација (још од 1999) у поставци истог редитеља, игра исти наслов, који је део "гвозденог репертоара" куће.

Зато су сви млади глумци који су прошли кроз КПГТ изводили "Псовање публике" - као неку врсту манифеста. Како каже редитељ, у овом тексту Хандке се обрачунава са авангардом 20. века и ставља тачку на театар какав је био до шездесетих година, преиспитује све од Аристотела до Брехта, најављујући нову еру позоришта какво данас познајемо.

Прочитајте још - Нобеловац Петер Хандке за „Новости“: Драго ми је што су Срби срећни због мене

- Ето, већ шести пут овај револуционарни комад, писца који ће 10. децембра примити у Стокхолму Нобелову награду за књижевност, излази пред публику у Београду ношен полетом и ентузијазмом позоришне омладине. Без обзира на то што га ниједно наше позориште не игра и што га наши издавачи једва штампају, рачунајући ваљда да је он некакав белосветски чудак који "брани Србе" (а заборављајући да је он најзначајнији живи драмски писац и један од неколико највећих живих писаца уопште), како на опште изненађење овдашње и светске јавности мисли и Нобелов комитет - истиче Љубиша Ристић. - У част свога писца и у скромном покушају спасавања образа наше културе, Позориште КПГТ, почев од 4. децембра игра овог месеца четири пута "Псовање публике", а два пута Шекспировог "Ричарда Трећег" и Фејдоову "Бубу у уху".

Иначе, занимљиво је да је Хандкеов први комад Љубиша Ристић гледао још као студент режије: у дворишту Капетан-Мишиног здања, у чувеном Расовом позоришту. Поставио га је Пит Теслић (са четворо младих глумаца), убрзо после праизведбе у Франкфурту.

СЕЗОНА ЈЕДНОГ АУТОРА

ПРЕ две деценије, у позоришту КПГТ, одржана је сезона Петера Хандкеа и изведено пет представа по његовим делима: "Ужас празнине" у режији Филипа Гајића, "Каспар" (Саша Габрић), "Зимско путовање до река" (Југ Радивојевић), "Кас преко Боденског језера" (Душко Анђић) и "Псовање публике" с Ристићевим потписом.