Мачкове фотографије „оживљавају“ манастире: Изложба нашег колеге о црногорским светињама

Д. МАТОВИЋ

02. 12. 2019. у 09:17

Мачкове фотографије „оживљавају“ манастире: Изложба нашег колеге о црногорским светињама
Изложба Зорана Јовановића Мачка отвара се данас у Кући "Ђуре Јакшића". Забележио пропадање, али и обнову и нови сјај манастира у Црној Гори

"ВАСКРС светиња" назив је изложбе Зорана Јовановића Мачка, која ће бити отворена данас у 14 часова у Кући Ђуре Јакшића у Београду. Поставку чине фотографије које је овај фото-репортер нашег листа снимио током обиласка манастира Митрополије црногорско-приморске, крајем деведесетих и недавно.

Новије фотографије сведоче о томе шта се у међувремену променило у светилиштима Михољска превлака, Подмаине, Стањевићи, Врањина и Бешка, која су, што ће посетиоци такође видети на изложби, пре две деценије била скоро напуштена и разрушена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Људи су постали ужасне креатуре: Милован Дестил Марковић о "баркодираним сликама", дехуманизованом, свету, будућим генерацијама…

- У последњим деценијама прошлог века било је мучно и тужно гледати гомиле камења на рушевинама манастира, запустела света здања, цркве без кровова и звоника, и то широм Црне Горе. Мачак је то снимио. А, онда се догодило велико чудо, обновљено је око шест стотина православних светиња. Део тог подвига над подвизима, опет је забележио Зоран Јовановић - истиче Предраг Савић, који је са Мачком ишао на ова путовања, крајем деведесетих као репортер "Вечерњих новости", а недавно због својих књига.

У нашем листу објављивани су текстови о пропадању црногорских светиња, али и о њиховом оживљавању, а уз њих фотографије Зорана Јовановића, које су често говориле више од речи. На изложби ће бити представљене и три репортаже, које је Мачак изабрао.

- Крајем деведесетих, до бројних црквишта и манастира био је прави подвиг стићи, пробити се кроз шикару, кретати се козјим стазама и избегавати звери и поскоке - сећа се Мачак. - У задужбини Јелене Балшић чували су стоку, а од полусрушеног манастира у Врањини направили су тор за овце. Здања прављена да покажу моћ и духовно богатство, да буду прве школе и штампарије, била су претворена у ругло. Али, откако је Амфилохије митрополит црногорско-приморски, много тога се променило. Саграђени су грандиозни Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, Црква Светог Јована Владимира у Бару, а преко обнове духовног живота, оживели су чак и они манастири који су страдали од Турака или су били разрушени у време комунизма.


Мачак је забележио не само нови сјај светиња, већ и обнову литургијског живота у њима.

- Ова изложба има неизмерну документарну, историјску и духовну вредност - оценио је Савић.

Зоран Јовановић се професионално бави фотографијом од 1981. године. Значајан период је провео радећи на филму, где стиче раскошно искуство као филмски фотограф. Управо овај део каријере и фантастични призори које је "ухватио" и овековечио отворили су му врата светских новинских агенција "Ројтерс", "Ап" и "Сигма". Стални је сарадник дечје фондације Уницеф, а од 1994. је запослен у "Новостима". Добитник је најзначајнијих награда за фотографију у новинарству, како домаћих, тако и интернационалних.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „Менталитет нас стално вуче ка дну, а онда се од тога прави митологија“: Завесу фестивала у БДП-у подиже сентиментална трагикомедија

ПОКЛОН МАНАСТИРУ ПРЕВЛАКА

НА отварању изложбе "Васкрс светиња" говориће отац Мијајло Бацковић, Миљан Ћеранић, др Јован Јањић и Предраг Савић. После Београда, изложба се сели у Подгорицу, па у друге веће градове у Црној Гори. Сви радови ће бити поклоњени манастиру Превлака, захваљујући донатору Ристу Дрекаловићу из Подгорице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације