У БДП премијером Лилиома почиње РУТА фестивал: Место окупљања најбољих остварења градских позоришта старе Југославије

В. СТРУГАР

субота, 30. 11. 2019. у 22:28

У БДП премијером Лилиома почиње РУТА фестивал:  Место окупљања најбољих остварења градских позоришта старе Југославије

"Лилиом" Фото Драгана Удовичић

На репертоару остварења и из Хрватске, Словеније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније

НА великој сцени Београдског драмског, која носи име доајена нашег глумишта Оливере и Радета Марковића, у недељу, 1. децембра се отвара Први РУТА фестивал: биће то место окупљања најбољих остварења градских позоришта старе Југославије. Тако ће (до 6. децембра) на Црвеном крсту своју продукцију представити театри из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Словеније.

Завесу Првог фестивала премијерно подиже представа "Лилиом" Ференца Молнара (режија Ане Томовић) у извођењу домаћина. Наредних дана на репертоару су Еурипидове "Бакхе" (режија Ленка Удовички, Театар Ulysses и Загребачко казалиште младих), Сервантесов "Дон Кихот" (Андраш Урбан, Градско позориште Подгорица), "Мирна Босна" Бориса Лалића (у редитељском читању Саше Пешевског, Камерни театар 55 Сарајево), Жаријев "Краљ Иби" (Васил Христов, Драмског театра Скопље) и "Плах удах" Нејца Газводе, у извођењу ансамбла Месног гледалишча Љубљана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министар Вукосављевић обишао обновљену библиотеку у Свилајнцу


Редитељ Југ Радивојевић (идејни творац Уније и Фестивала), покренуо је иницијативу са ставом да је Београдско драмско иновативно од свог оснивања и иде у корак с временом. Зато РУТА има и метафорично значење, јер сугерише да позоришта из региона имају заједнички пут, правац и путовање.

- Огромно је интересовање публике, стручне јавности и колега с целог овог простора - каже, за наш лист, Радивојевић, уочи отварања Фестивала. - Ово је почетак умрежавања које ће имати континуитет и квалитет. БДП ће у време трајања фестивал бити регионални позоришни центар. Фестивал отвара Јуре Франко, велика југословенска икона, чувени скијаш и освајач сребрне медаље у велеслалому на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године, сада један од најуспешнијих позоришних продуцената у региону.

Формирањем Уније омогућено је да се кроз различите видове умрежавања не само међусобно представе театарска остварења, размењују уметници, сарадници и искуства, већ раде копродукције и организују гостовања током позоришне сезоне.

Гостовање Еурипидове "Бакхе" театра Улисес / Фото Матија Касаић Дракшић


Прва копродукција Регионалне уније театара већ је реализована: представа "Ко се боји Вирџиније Вулф" (Ulysses и Београдско драмско позориште) летос је премијерно изведена на Брионима, касније и у Београду, а од сутра је на сталном репертоару Београдског драмског. Иначе, прво "издање" сваког наредног фестивала биће у Београду, потом у осталим центрима региона. Фестивал је ревијалног карактера, а свако позориште наступа са представом по сопственом избору. Један од најзначајнијих циљева је - континуирано присуство свих театара пред публиком целог региона.

Франко и Радивојевић


ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

ПРЕДСТАВНИЦИ Регионалне уније потписали су Протокол о сарадњи 18. октобра у Скупштини града Београда. Шесторо челних људи "оверило" је позоришни договор: Софија Куновска (Драмски театар, Скопље), Ведран Фајковић (Камерни театар 55, Сарајево), Душан Ковачевић (Градско позориште, Подгорица), Барбара Хиенг Самобор (Местно гледалишче, Љубљана), Душко Љуштина (Казалиште Ulysses, Загреб/Бриони) и Југ Радивојевић (Београдско драмско позориште, Београд).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације